Sommer av Ali Smith

Original tittel: Summer-Norsk tittel: Sommer-Forfatter: Ali Smith-Oversetter: Merete Alfsen-Format:Innbundet-Sideantall:341-Utgitt:2020-Min utgave: 2021-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Oktober forlag

MESTERLIGE SMITH

Med Sommer avslutter Ali Smith sin praktfulle romankvartett og det er nesten vemodig at man ikke skal tilbake til dette universet igjen. Jeg har som vanlig lest den engelske versjonen først slik jeg har gjort det med de andre bøkene i serien og etter det jeg kan bedømme så gjør Merete Alfsen en glimrende jobb som Smiths faste norske oversetter. All honnør til henne.

Sommer er ingen enkel roman å skulle skrive et vanlig handlingsreferat fra for det er mange personer som kommer til orde og det hopper litt frem og tilbake i tid og sted men jeg skal forsøke å formidle noe av det boken handler om.

Det er familien Greenlaw vi møter aller først og selv om man ikke treffer de så mye mer enn andre karakterer gjennom boken vil jeg si at de opptrer som bokens hovedpersoner.
Greenlaw består av moren Grace som er en tidligere skuespillerinne, tenåringsjenten Sacha som er opptatt av klodens helse og nekter å kjøre i bil som ikke el-bil og til slutt broren hennes Robert på 13. Han er en dyktig om enn veldig kynisk person som dessverre opplever å bli mobbet på skolen og på nett.
I huset ved siden av bor faren deres med sin nye kjæreste. Hun holder på å skrive en bok om språk men mister på et tidspunkt språket når hun blir stum. Sånn er humoren til Smith og man (eller meg i det minste) bare digger det. Et annet eksempel er at romanen tar utgangspunkt i Brexit hvor Grace sin daværende ektemann stemte «remain» mens Grace stemte «leave»-noe mannen da tok bokstavelig og flyttet ut (og inn i nabohuset)

I forbindelse med en nødsituasjon som oppstår når Robert klarer å lime fast et tidsur til Sachas hånd kommer Art(hur) og Charlotte fra Vinter henne til unnsetning og de havner hos Sachas far. Besøket ender med at Grace, Sacha og Robert blir med Art og Charlotte på en roadtrip som blant annet består i å besøke Daniel Gluck fra Høst som nå er 104 år gammel og bor sammen med Elisabeth i huset hennes. Når vi møter ham nå går han stadig inn og ut av drømmene sine og mange av dem fører oss tilbake til andre verdenskrig hvor han og faren sammen med mange andre jøder kom til interneringsleir. Vi får også høre en god del om Daniels søster Hannah Gluck gjennom brevene hun sendte til broren sin. Det som slår meg i denne «hovedfortellingen» og nå har jeg selvfølgelig ikke tatt med alt, er at det handler mye om familie,enten man er i slekt med dem eller ikke. For hva er det som gjør en familie? Det spørsmålet tror jeg at forfatteren stiller i disse sekvensene.

I alle fire bøkene har Smith på en eller annen måte flettet inn stykker fra både Shakespeare og Dickens,enten i form av en slags gjenfortelling eller som her når det snakkes om stykket David Cooperfield i forbindelse med at Grace har vært skuespiller. Her får vi også en historie om en mann hun møtte og flørtet med en ettermiddag i en gammel kirke og som hun flere tiår senere reiser tilbake for å finne.

Smith har også gjennom disse bøkene hyllet kvinnelige kunstnere som kanskje ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener og denne gangen er det italienske Lorenza Mazzetti sin tur. Hun var en filmskaper, forfatter og maler. Hun døde i fjor, 92 år gammel. En fascinerende dame jeg har lyst til å finne ut mer om, og hun har en utrolig historie å fortelle. Hun og tvillingsøsteren ble som liten plassert hjemme hos onkelen og tanten, onkelen var ingen ringere enn fetteren til Albert Einstein som vi også hører en del om her. En dag kom tyske soldater på besøk og skjøt ned hele familien fordi de trodde de var spioner,Lorenza og søsteren ble spart siden de ikke hadde samme etternavn som dem. Onkelen Robert var ikke hjemme da dette skjedde men i sorg over å ha mistet familien sin tok han livet sitt året etter.

Det som er så fascinerende med denne kvartetten er hvordan Smith klarer å mikse sammen fortid/nåtid,både fiktive og virkelige hendelser med fiktive karakterer og virkelige personer. Måten hun fletter det hele sammen på slik at det blir til en helhet som både gir mening og som fungerer så godt sammen er intet mindre enn imponerende.
Jeg skrev lenger oppe om interneringsleire under andre verdenskrig, men Smith tar også opp den interneringen som skjer med flyktningene i dag for hun er ikke redd for å ta opp mer eller mindre betente politiske saker fra dagens samfunn. Gitt at bokens handling starter i februar 2020 så vet man i dag hva som var i emning på den tiden og pandemien er nevnt gjennom hele boken men kun èn eneste gang er korona nevnt spesifikt. Man hører også om brannene som herjet i Australia og om black lives matter og George Floyd for å nevne noe.
Det skjer vonde og dramatiske ting i nyere tid også.
Statsviteren Hannah Arendt og kunstneren Charlotte Solomon som den franske forfatteren David Foenkinos skrev om i boken Charlotte får også en ørliten plass i denne romanen. Det samme gjør Katherine Mansfield.

Jeg har skrevet det før men det kan fint sies flere ganger for Smith er og blir en mester med ord og ordspill, og hun briljerer med språket denne gangen også. Hun skriver med klokskap og bruker både ironi og humor for å fremme sine «statements» og jeg bare digger det. Det kan kanskje være litt krevende å lese såpass fragmenterte romaner som denne kvartetten er men jeg som leser får lønn for strevet for dette er bøker jeg ikke ville vært foruten. Blandingen av historie og nåtidens Storbritannia hvor man får mange referanser til ting som har skjedd for relativt kort tid siden som for eksempel Windrush-skandalen er rett og slett fascinerende lesing. Det samme er blandingen av politikk,hverdagsliv og kunst som det finnes en god del av i alle bøkene, og når det blir så bra gjort som det Smith presterer i bok etter bok så er bare for leseren å nyte det hele.
Til å ha tittelen Sommer så er den til tider ganske mørk men man får et lite glimt av lys og håp underveis og det er da noe. Hun avslutter som hun startet den godeste Ali Smith, med stil!

Dette er Kvartetten:
Høst
Vinter
Vår-ikke skrevet om
Sommer

Anbefaler å se Eric fra Lonesome reader sin video om denne boken!

ANBEFALES PÅ DET STERKESTE!


Ali Smith er født i 1962 og er en skotsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1995 med den prisbelønte novellesamlingen Free Love and other stories og hun har etter det gitt ut en rekke romaner og novellesamlinger.
Hun har flere ganger vært nominert til Bookerprisen, og ble tildelt Whitebread-prisen i 2005 for romanen The Accidental. Hun har vunnet flere litteraturpriser for sitt arbeide.

HILSEN BEATHE