Vinter av Ali Smith

DEN BRILJANTE SMITH

Leste den engelske versjonen av boken i sommer men kom aldri så langt at jeg skrev om den, jeg har litt å gå på når det gjelder å skrive om de (få) engelske bøkene jeg leser i løpet av et år. Dette er bok nummer to av Ali Smiths årstidskvartett og bok nummer tre,Spring, kommer i neste måned. Vinter kom forøvrig på 1001-listen i fjor høst. Bøkene i denne serien kan leses uavhengig av hverandre selv om bøkene har ingredienser i seg  og fellestrekk som binder dem sammen-akkurat som årstidene.

vinter

Lenge etter at jeg leste Høst ble jeg oppmerksom på at Ali Smith åpnet med en gjendiktning av Charles Dickens To byer og dette var en detalj ved boken jeg ikke fikk med meg da så når jeg leste Winter i fjor var jeg mye mer oppmerksom på akkurat dette.

I Vinter er det A Christmas Carol som er gjendiktet for boken begynner slik Gud var død:for det første. Og romantikken var død. Ridderligheten var død. Poesien,romanen,maleriet, dødt alt sammen, og kunsten var død. Og slik fortsetter det over to sider.

Slik jeg ser det så er det fire hovedpersoner i denne romanen, vi har Sophie Cleve, en aldrene forretningskvinne og mor til Arthur kalt Art som jobber i S4A4, et sikkerhetsfirma som vi hører om i den første boken. Han driver en naturblogg på fritiden.
Deretter har vi Lux som er innvandrer fra Kroatia  og som kom til England på grunn av Cymbeline av Shakespeare og hun legger ut i det vide og brede om dette og sist men ikke minst Sophies søster Iris, en tidligere demonstrant og her får vi høre om Greenham Common Women’s Peace Camp som vi også fikk høre om i William Shaw sin nyeste krimroman Salt Lane.

Det er jul og Art skal feire jul sammen med moren i det store huset hennes i Cornwall. Han har lenge vært samboer med en Charlotte og har lovet moren å ta henne med seg når han kommer. Problemet er bare at de har gjort det slutt så han betaler Lux, en ung kvinne han ikke kjenner, penger for å være med ham hjem og late som hun er Charlotte og det går fint i sånn to sekunder etter at de har kommet frem. Søstrene Sophie og Iris har ikke snakket sammen på mange år og når man hører hvordan de kan krangle og diskutere om hvorvidt det er den ene eller den andre som har fortalt Art en historie når han var barn som han nå kommer på, så er det kanskje ikke så rart at de har mistet kontakten.

På lik linje med de i A Christmas Carol må disse fire på en eller annen måte forholde seg eller ta et «oppgjør» med fortiden sin, og alle som en spiller et (skue)spill i mer eller mindre grad. De forteller ikke den hele og fulle sannheten om ting skal det vise seg. Moren har hemmeligheter om fortiden siden, Lux lyver først om hvem hun er, Arthur har vel ikke rent mel i posen når det gjelder bloggingen sin? Det er en dysfunksjonell familie vi har å gjøre med her men det blir aldri trist av den grunn, derimot måtte jeg trekke på smilebåndet ved flere anledninger.

I kjent Ali Smith stil så er det ingen kronologisk handling å spore her og derfor blir det ikke et vanlig handlingsreferat heller. Her hoppes det mye frem og tilbake i tid men av en eller annen grunn så blir det ikke vanskelig å holde følge med henne.

Helt til å begynne med dukker det opp et halshugget hode hos Sophie, som hun snakker med og steller med.  Hun er den eneste som kan se henne.
Dette vil jeg tro henviser til at hun er gammel og er i ferd med å miste forstanden men det kan også være en henvisning til gjenferdet i A Christmas Carol.  Arthur ser jo også syner senere i handlingen så det er nok mer en referanse til et eller annet enn at både mor og sønn «is loosing it».

I Høst trakk Smith frem en kvinnelig kunstner som hun mente var glemt og det samme gjør hun her og denne gangen er det Barbara Hepworth som får litt oppmerksomhet.

I Høst var det en morsom scene som foregikk på postkontoret når hovedpersonen Elisabeth skulle dit for å fornye passet sitt, her i Vinter er det Sophie som får «gjennomgå» når hun er i banken og har attpåtil betalt for å få personlig veiledning, men ikke tro at det skal være lett å ta ut penger av den grunn. Jeg syntes det er artig at Smith følger samme oppskrift i disse bøkene.

Jeg vil påstå at Smith er en mester med ord og ordspill og ofte er hun ganske så leken i bøkene sine. I Vinter får hun ting som er sant til å fremstå som usant og omvendt og det man tror bare er tull viser seg gjerne å være fakta og sånn kan det sees på som et stikk til «fake news» men det er heller ikke det eneste stikket for hun henviser til Trump flere ganger. Vi hører også om konsekvensene av EU avstemmingen, miljøpolitikken om blant annet all plasten det er i havet og ikke minst får vi høre om innvandringspolitikken. Til og med Elvis får litt plass her.

Uten noe mer sammenligning forøvrig men der hvor Helle Helle i sin nyeste bok «de» skriver alt i presens uavhengig av om det har skjedd i fortiden eller i nåtid (fremtiden eksisterer ikke) for å stoppe tiden fordi moren til hovedpersonen skal snart dø, gjør Smith noe av det samme i Vinter i hvert fall i begynnelsen av boken. Fortid blir skrevet i nåtid mens nåtid blir skrevet i fortid fordi det vi har gjort i fortiden påvirker hvordan vi oppfører oss i nåtid.

Tror kanskje jeg likte Vinter hakket bedre enn Høst, eller jeg vet ikke helt men det er nesten som jeg kunne tenke meg å lese den på nytt for å få med meg referansene som sikkert var  å finne der i større grad enn det jeg fikk med meg da jeg leste den. I denne har jeg sikkert sett referanser som andre kan se fanden på høylys dag! 😀

Tro det eller ei men jeg har bare vært innom en brøkdel av hva romanen tar opp og jeg må si jeg gleder meg veldig til neste bok i serien. Ideen til denne serien fikk Smith når hun holdt på med boken Begge deler som var et av mine aller første møter med forfatterskapet og hun lekte seg veldig i den også. Nå har jeg sikkert bare bablet i vei så jeg håper at dere har fått et noenlunde inntrykk av hva boken handler om.
Jeg likte denne boken veldig godt.

 

ANBEFALES!

 

wintervinter

1001 books

Omtalen min av Høst finner du her!


Forlag:Oktober
Original tittel: Winter
Norsk tittel: Vinter
Forfatter: Ali Smith
Oversetter:Merete Alfsen,MNO
Format: Innbundet
Sideantall: 284
Utgitt:2017
Min utgave:2019
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Smith-Ali (1)
Foto: Sarah Wood

Ali Smith er født i 1962 og er en skotsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1995 med novellesamlingen Free Love an other stories og hun har etter det gitt ut en rekke romaner og tre novellesamlinger. Hun har flere ganger vært nominert til Bookerprisen, og ble tildelt Whitebread-prisen i 2005 for romanen The Accidental. Hun har vunnet flere litteraturpriser for sitt arbeide.

 

 

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Vinter av Ali Smith

 1. Og jeg som nettopp har lest boken fikk akutt behov for å lese den en gang til, etter å ha lest din omtale 🙂 Her er det litt av hvert som har gått meg hus forbi, så jeg må sannelig skru ned tempo og opp oppmerksomheten når jeg leser. Heldigvis har jeg skrevet om boken, så jeg lenker til deg sånn at andre interesserte får en skikkelig innføring 🙂

  Lena Anderssons Ester ja, nå skjønner jeg. Jeg har egentlig ikke hatt så veldig sansen for henne, men etter jeg hørte Andersson i en diskusjon på Kapittel i høst, falt mye på plass.

  Liker

  1. Hehe…. hun lurte deg godt der, den godeste Ali! Blir spennende å lese omtalen din. Altså jeg gikk fem på når jeg leste Høst og den leste jeg to ganger uten å få med meg referansene i det hele tatt så du er ikke alene. Men nå har jeg ikke lest verken Dickens eller Shakespeare så kanskje ikke så rart, skjønt En julefortelling har jeg sett flere ganger.

   Irriterer meg grønn på Esther men det visste jeg jo fra første boken og den fungerer veldig fint som lydbok 🙂

   Liker

   1. Skal plukke med meg Høst på biblioteket når jeg leverer inn de to mursteinene jeg holder på med. Hvis ikke jeg kjøper den i London da, og leser den med alle antenner ute 🙂
    Hva har skjedd med bloggen din? jeg må skrive inn feltene under hver gang jeg kommenterer… også er det mye fancy som beveger seg når jeg er på toppen 🙂

    Liker

    1. Ja, eller du kan låne Høst av meg enten på engelsk eller norsk, du kan kjøpe Spring i London, den kommer jo i slutten av mars. Når skal du over?

     Aner ikke hva som har skjedd med bloggen, jeg skiftet tema for å få en statisk side men trodde ikke at det gikk ut over kommentarfeltet og dens innstillinger. Jeg skal få sjekket ut her…hmmm…. merkelig.

     Liker

 2. Jøss, trodde jeg hadde kommet feil før jeg så bøkene i margen.
  (Du så veldig proff og effektiv ut i den header’n)

  Har ennå ikke lest noen av årstidene til Ali Smith. Har dog lest et par andre av romanene og synes hun er vanskelig, spesielt på lydbok, veldig lett å space ut, men liker henne. Lovet meg selv etter siste bok at hvis jeg leser Ali Smith igjen blir det på papir. Mest sannsynlig høstboka. Interessant med Shakespear og Dickens, men kanskje Two Cities, (som jeg hørte 4-5 ganger for å få meg men NOE).

  Liker

  1. Jepp, du har kommet rett! Jeg har bare hatt en alrdi så liten vårrengjøring på bloggen i dag. Og jeg skulle ønske at jeg så like proff ut som hun på bilde der, bare en som fulgte med tema og som jeg må låne litt til jeg får tatt et bilde selv(les:det kommer aldri til å skje, så vi er stuck med dama der) Liker du henne så vil jeg anbefale årstidsbøkene hennes. Jeg kan tenke meg at hun ikke er lett på tråden(les:lyden) så jeg ville nok gått for papir eller annet leselig. Jeg har ikke lest min Dickens men det skal jeg jo en eller annen gang.

   Liker

   1. Godt å høre angående dama, fikk alvorlige mindreverdighetskomplekser da jeg så/trodde du skrev blogginnlegg i html -))))))

    Liker

 3. Denne likte jeg også, skjønt den var til tider vanskelig å følge! Koblingen til Dickens så jeg ikke klart før jeg leste det her, så jeg har notert det i innlegget mitt. Den ikke-kronologiske handlingen og alle referansene er krevende å lese, men fantastisk! Supert skrevet, Beathe 🙂

  Liker

  1. Ja, den var bra og vanskelig å følge, det er sant. Det var litt bedre med den norske versjonen. Disse koblingene så ikke jeg heller første gang jeg leste den men ble oppmerksom på de i etterkant og da ble det noe lettere å se etter dem når jeg leste den norske utgaven. Takk for fine ord, Birthe 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.