Hjemlandet av Mette Marit og Geir Gulliksen(red)

H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit og forfatter Geir Gulliksen inviterte tolv forfattere til å bidra med nyskrevne noveller og essay til denne antologien hvor alle tekstene skulle ta for seg spørsmålene: Hva det vil si å være norsk i dag? Og kan vi definere noe som norsk måte å oppleve verden på og hva betyr det å være norsk for deg og meg?

hjemlandetJeg skal ikke ta for meg alle de tolv fortellingene siden dette skal være en kort omtale sånn helt på tampen av året og i stedet skal jeg heller plukke ut et par av de som på en eller annen måte gjorde inntrykk på meg eller som jeg syntes var interessante.

Aller først var det et langt forord hvor kronprinsessen og Geir Gulliksen snakket om litteratur, forfatterskap og om fortellingene i samlingen.

Snublesteinene i Oslo av Ole Robert Sunde er en av de sterkeste fortellingene og en av de jeg likte aller best i samlingen. Her får vi høre om en jeg-person som prater om snublesteinene som har dukket opp i noen gater bortenfor der han selv bor. Han driver å vasker de snublesteinene han kommer over.
Her får vi blant annet høre om lyrikeren Gunvor Hofmo som i mange år var sinnslidende og noe av grunnen for dette skal være at den jødiske venninnen hennes Ruth Maier havnet i gasskammeret i Auschwitz.

Kjærleik også på desse vegane av Marit Eikemo er neste fortelling ut, denne har flere likhetstrekk med novellen Vent litt her fra forfatterens siste utgivelse, novellesamlingen Hardanger, uten at jeg syntes det gjør noe men samtidig følte jeg ikke at teksten var spesielt sterk i forhold til flere andre av tekstene.
Likevel var det noe å kjenne seg igjen i her siden den tok for seg forholdet mellom mor og datter, og hvor en kommer fra.

I Venteværelset av Demian Vitanza går handlingen for seg i 2032, altså om 12 år og hvor fortellerstemmen er ingen ringere enn kronprins Haakon og fortellingen åpner med at ha kunngjør at kongen har gått bort og han sitter nå ved sin fars båre og skal overta tronen selv om kongegjerningen er noe han stiller seg tvilende til.

En av favorittene mine i denne samlingen er tittelnovellen Hjemlandet av Karl Ove Knausgård hvor jeg-personen får et gjensyn med barndommens landskap og ikke minst får vi en veldig engasjert tekst om selveste Knut Hamsun og mye av dette visste jeg ikke. Jeg har skikkelig sansen for Knausgårds språk og kunne absolutt tenke meg å lese flere bøker av ham.

De aller fleste tekstene er gode selv om noen gjorde mer inntrykk enn andre, i omtalen min har jeg kun tatt med en brøkdel av fortellingene. Andre forfattere som har bidratt er Agnes Ravant, Helga Flatland, Siri Hustvedt,Maria Navarro Skaranger,Tomas Espedal, Vigdis Hjorth.Wencke Muhleisen og Dag Solstad.

De aller fleste forfatterne skrev en tekst noe på siden av de spørsmålene uten at dette er noe jeg har tatt spesielt reflektert over underveis, og det var vel Solstad som kom nærmest «oppgaven» med sin tekst som avrundet samlingen.

Antologien fremstår noe ujevn slik det ofte gjerne er, men ingen av tekstene var spesielt dårlig, det var heller det at noen fortellinger og forfattere gjorde mer inntrykk enn andre. Noen av tekstene fremstod noe politiske mens andre var nostalgisk å lytte til. Jeg er glad jeg fikk denne med meg og har ingen problemer med å anbefale den selv om den er noe ujevn. Og det var kjekt å stifte et lite bekjentskap med de forfatterne jeg ikke hadde lest noe av før.

 

Forlag: Lydbokforlaget-Tittel:Hjemlandet og andre fortellinger-Spilletid: 5:39    Utgitt:2019-Kilde: Lytteeksemplar

 

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Hjemlandet av Mette Marit og Geir Gulliksen(red)

  1. Fin omtale, denne har jeg liggende både i lyd og papir – den står over til 2020 ser det ut til. (Bloggen din virket så fremmed på meg nå…..) Godt Nytt År til deg….

    Liker

    1. Takk 🙂 Det ble en kort omtale og ikke fullt så grundig som jeg bruker å være men det får stå sin prøve. Jeg tror noen av tekstene med fordel kunne vært lest på papir,men sånn ble det ikke denne gangen..
      På hvilken måte mener du fremmed…? 🙂

      Godt Nytt År til deg også, Randi 🙂 Og jeg er spent på hva du syntes om denne når du kommer så langt.
      Tusen takk for kommentar 🙂

      Liker

      1. Du har vel kanskje fornyet bloggen din – men det foresvever meg at det er en god stund siden. Det siste året har det vært lite blogging med meg. (Har konsentrert meg mer om fotografering). – derfor har jeg vært lite i andres blogger også. Men jeg har lest/lyttet mye – så nå har jeg en liste på ca 100 bøker jeg skulle ha lyst til å blogge om – får se hvor mye tid jeg får til slikt….

        Liker

        1. Ja,jeg har endret litt og om det er en stund siden du har vært her så er det nok sikkert det. Dette med blogging og besøke andres blogger er vel noe som går litt i bølgedaler. Fotografering høres og ser kjekt ut, jeg kunne godt ha tenkt meg å bli flinkere på akkurat det. Det er vel også en tidkrevende hobby en det gjør jo ingenting.

          Du er flink å lytte til lydbøker og er mye ute på tur,det er noe jeg skal bli flinkere til i 2020. Må få beveget meg mye mer enn det jeg gjør og da er det godt å ha knekt lydbok-koden, det er jeg glad for.

          Helt siden jeg begynte å blogge har jeg hatt som mål å skrive om alle bøkene jeg leste,men jeg har på de 7 årene aldri klart det. Til neste år skal jeg ha som mål å skrive om de jeg føler jeg vil si noe om, de andre lar jeg være. Eventuelt skrive noen stikkord i et worddokument.

          Det å skulle skrive om 100 bøker tar tid, i hvertfall når du er som meg og det kan fort gå noen timer med et innlegg, samtidig er det jo kjekt så lenge man føler man ikke må.

          Likt av 1 person

          1. Takk skal du ha for kloke ord Beathe. Ja, lydbøker er et «must» for meg – har brukt det i mange, mange ti-år – gått til og fra jobb og «unnagjort» mange bøker slik. For tiden lytter jeg Kolloen’s «Under krigen».

            Liker

            1. Ja, jeg har fått mer og mer sansen for lydbøker og bruker det en del nå, men tok sin tid før jeg ble vant med det. Kolloen`s «Under krigen» skal jeg notere meg, tror det er en interessant bok å få med seg.

              Liker

  2. Denne må jeg få lest også, du frister med omtalene dine, og spesielt når du nevner Knut Hamsun. Vi er i hver vår skala når det gjelder lengden på omtalene, men jeg sier «ja takk begge deler», du skriver uansett godt, om det er kort eller langt.

    Liker

    1. Takk for fine ord, Tine! 🙂 Av og til har jeg rett og slett ikke tid eller lyst til å sitte i flere timer og da er det fint å kunne ty til litt kortere omtaler innemellom. Akkurat nå holder jeg på med oppsummeringen og årsoppgjøret som skal ut i morgen – og det tar sin tid men koselig å gjøre det. Ja, jeg tror du vil like endel av disse tekstene.

      Liker

Kommentarer er stengt.