Sadie av Courtney Summers

Spennende «true crime»- podcastroman.

Verken ungdomsbøker eller krimbøker er «hverdagskost» her hos meg selv om det blir lest noen innimellom, en blanding av disse to er derimot noe jeg sjelden eller aldri leser.
Sper vi på med «on the road- roman» og podcast så er vi faretruende nær å få den fullstendige oppskriften på denne ungdomsromanen og det fungerte som bare det. Og siden dette er en omtale av en lydbok blir det som vanlig en «fritt etter hukommelsen»-omtale.

sadie lydSadie er en todelt roman hvor vi aller først og for det meste får høre den 19 år gamle Sadie sin versjon om hvorfor hun som ung jente bestemmer seg for å reise rundt i USA på hevntokt, på jakt etter lillesøsteren Matties drapsmann.

Søstrene Sadie og Mattie har ikke hatt noe enkelt liv. Moren, Claire, forlot dem for å reise til LA og når den 13 år gamle Mattie ble funnet drept faller hele Sadies liv i grus.

Politietterforskningen ser ikke ut til å komme noen vei og Sadie bestemmer seg for å lete etter drapsmannen selv. Hun forteller ingen at hun reiser og snart er det folk der ute som leter etter henne, blant annet journalisten og radiopersonligheten West McCray og da har vi kommet til den andre fortellerstemmen og den får vi gjennom en podcast.

Når det kommer West McCray for øret at en jente ved navn Sadie er savnet blir han umiddelbart interessert i hennes historie og bestemmer seg for å undersøke omstendighetene rundt hennes forsvinning. Han blir etter hvert som romanen drives fremover mer og mer «besatt» av å finne ut hva som skjedde med disse søstrene, men samtidig var han redd for hva han skulle finne ut. Han har selv en datter på 5 år, som er samme alderen som Mattie hadde den første gangen hun blir utsatt for overgrep av morens kjæreste.

Ja,det er en heller mørk historie som rulles frem med både seksuelle overgrep,rusavhengighet og omsorgssvikt som noen av temaene boken tar opp. Nå er det ikke slik at vi blir direkte vitne til at disse tingene skjer, men det er ille nok likevel. For det er aldri kjekt å lese om barn som blir neglisjert eller ikke tatt vare på slik de fortjener. Og siden dette er en ungdomsbok så passet det fint at man ikke blir vitne til disse grusomme handlingene.

Jeg fikk veldig sansen for Sadie, en ung jente som stammer og som fra hun var ganske liten har hatt som livsoppgave å ta seg av den seks år yngre søsteren sin. Verden har ikke vært rettferdig med disse to, men så er heller ikke verden særlig rettferdig alltid heller.

Likte også at West McCray engasjerte seg i saken om Sadie, og siden han er en radiomann laget han en podcast for å skape blest om saken og ikke minst at noen skulle hjelpe ham med å finne henne. Det er ganske så kult for det ligger en faktisk podcast ute på blant annet Spotify under navnet The girls – find Sadie hvor man kan høre podcastsekvensene fra boken. Noen mente at det kunne være en fordel å høre podcasten før man tok fatt på selve boken og fikk Sadies versjon, jeg var ikke klar over dette på forhånd, men samtidig er jeg usikker på om jeg ville gjort det likevel. Jeg likte godt denne todelte fortellingen hvor Sadie starter og deretter kommer podcasten som til å begynne med «henger litt etter» men før romanen tar slutt har disse sekvensene kommet ajour med resten. Denne todelingen førte til liv i teksten og var med på å føre historien fremover.

Det eneste jeg ikke likte ved denne boken var den åpne slutten, ikke at det sånn sett gjorde noe for å trekke ned helhetsinntrykket mitt, men samtidig hadde det vært fint med en slags avslutning på det hele. Det blir mer som et ønske fra min side enn en «mangel» ved boken.

Hadde planer om å lese denne på papir i tillegg til lyd men den dukket aldri opp, og egentlig er det helt fint for dette var en super bok å høre på lyd. Romanen føltes nesten som en blanding av virkelighet og fiksjon,mye på grunn av podcasten som fremstod veldig realistisk med sine intervjuer av politietterforskere, vitner og andre som hadde med saken å gjøre. At det ble laget en podcast syntes jeg var et bra trekk av forfatteren for dette blir å møte ungdommen litt på deres premisser og gjør romanen noe mer ekte eller virkelighetsnær.

Selv om det er trist å lese om disse skjebnene så var det noe befriende å lese en roman for ungdom som ikke hadde med den første kjærligheten og forelskelse å gjøre.

Forfatteren har et enkelt og godt språk, og hun har vært flink å skape karakterene som fremstår troverdige. Da tenker jeg særlig på Sadie som jeg er sikker på at hun har brukt god tid på. Denne boken kunne jeg tenke meg og sett som film så jeg krysser fingrene for at det blir en realitet en gang. Helt avslutningsvis vil jeg trekke frem innleserne som gjorde en fabelaktig jobb og gjorde dette til en fin leseopplevelse.

 

Boken anbefales!


Forlag:Lydbokforlaget
Original tittel: Sadie
Norsk tittel:Sadie
Forfatter:Courtney Summers
Oversetter:Eli-Ann Tandberg
Format:Lydbok
Spilletid:8t 5min
Innleser:Axel Aubert og Fanny Vaager
Utgitt:2018
Min utgave:2019
Kilde:Lytteeksemplar

Forfatter

courtnes summers
Foto: Goodreads.com

Courtney Summers er født i 1986 og er en kanadisk forfatter. Hun debuterte i 2008 med ungdomsromanen Cracked Up to Be og har etter den tid skrevet en rekke romaner for ungdom og vært nominert flere ganger til ulike priser for bøkene sine.

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Sadie av Courtney Summers

 1. Leste om denne og valgte den vekk, men etter å ha lest din omtale vil jeg sannelig prøve meg på den jeg også 🙂

  Liker

  1. Så bra at du fikk lyst til å lese den. Er vel en ungdomsroman i form av enkelt språk blant annet, den er fri for typiske tenåringsproblemer. Spent på hva du syntes om den om du bestemmer deg for å lese/høre.

   Liker

   1. Takk for bra tips, jeg likte boken godt. Litt lunken til podkast-delen, men tror det fungerer bedre på lyd enn på papir. Det henger en oppfølger i den slutten, det er no helt sikkert 🙂

    Liker

    1. Ja,den åpne slutten vitner vel kanskje om at siste ord slett ikke er sagt i denne anledning. I motsetning til deg likte jeg podcast-delene veldig godt, litt artig og helt up to date! 🙂

     Liker

 2. Måtte skumme, siden du allerede har fristet meg til å lese denne. Virker alvorligere enn jeg trodde, som er bra, tror jeg. Skal vente litt å se om den kommer på storytel, før jeg bestemmer meg for format/språk, dog.

  Liker

  1. Ganske alvorlige tema egentlig men vi blir ikke direkte involvert i disse. Jeg tror dette er en bok du kan like og det skulle ikke forundre meg om den ligger på Storytel allerede…. om ikke så er det nok ikke lenge til. På grunn av podcasten innbiller jeg meg at den passer best som lydbok og det er jo midt i blinken for deg.

   Liker

Kommentarer er stengt.