Bestefars lange armer av Silje Engbråten

STERKT OG KRAFTFULLT OM OVERGREP

 

Denne diktboken er skrevet av en av vårens debutanter og som alltid er det ekstra spennende å lese nye stemmer i litteraturen, og nettopp denne stemmen er uhyre viktig!

BESTEFARS LANGE ARMER

I Bestefars lange armer er det den navnløse jeg-personen som er fortellerstemmen og samlingens hovedperson.
Ganske tidlig i lesingen fikk jeg en følelse av at dette var basert på noe som faktisk hadde skjedd og til en viss grad var selvbiografisk. Bilder og ting som ble sagt litt senere i boken gjorde at mine mistanker ble styrket og når jeg skulle sette med ned for å skrive omtale kom jeg over et intervju med forfatteren og fikk mine mistanker bekreftet. Forfatteren ble misbrukt som barn og det gjør det ekstra sterkt å lese.

Jeg vil tro at det er veldig god terapi i å skrive om det, og akkurat det gjør hun på en utrolig god måte.
Boken er delt inn i seks deler eller kapitler om du vil og allerede i kapitteltitlene slår hun fra seg, den godeste Engbråten, Å trøste en bestefar,Fantomsmerter i en kropp som hører til ingenEt tapsprosjekt- en evig skyldner,Tretti års nei-tørke mot leppene er egentlig nok,«Elsk meg bort fra min egen bristende barndom»(denne tittelen er hentet fra en novelle av Johan Borgen),Hva om jeg vender min barnlige lojalitet mot meg selv?

Engbråten er direkte i sine dikt og de er meget kraftfulle de fleste av dem. Hun legger ikke noe i mellom, sannheten skal frem i lyset og det er for det aller meste hjerteskjærende lesing dette. De av dere som har fulgt meg en stund vet at jeg alltid leser diktsamlinger flere ganger, det er fordi man dveler ved dem på en annen måte enn når man leser annen type litteratur. Og ofte ser man litt mer for hver gang en leser gjennom igjen og denne gangen ble det nesten litt kvierfullt å begynne på nytt igjen for jeg visste så utmerket godt hva jeg gikk til.

Jentens sårbarhet og det synet hun hadde på seg selv  i ettertid kommer godt frem i disse diktene. Noen linjer i et par av diktene kunne vitne om at hun i en periode ønsket å skade seg selv, om hun drev med selvskading eller «bare» syntes hun fortjente å bli såret skal jeg ikke uttale meg om, jeg tolket det som selvskading uten at dette trenger å være riktig.

Til å begynne med er de aller fleste diktene veldig mørke, og andre diktet i samlingen lyder som dette.

Jeg kan gli inn og ut av verden
for i denne verden kan jeg ikke finnes
når lange armer
låser kroppen min i et kryss
i et kryss
som selen i en
alt for skummel berg-og -dal-bane
ingenting kiler
bare venter
venter
i den slake bakken opp
på den vonde bakken ned
og på at jeg kanskje i hver sving
faller ut og dør.

S. 8

Mange av diktene var som dette, de slo mot meg med en enorm kraft og styrke, og jeg satt rystet tilbake. Vi treffer jeg-personen som liten hvor hun er redd og utrolig sårbar og har kanskje mistet selvtilliten, og etter hvert som vi skrider fremover i boken blir hun voksen og finner kjærligheten. Men som vi skal se så blir det en lang og kronglete vei  dit og jeg tenker at slike ting til en viss grad vil følge deg livet ut, og det gjelder å ikke la det ha fokus i livet ditt. Og akkurat dette klarer diktsamlingens jeg-person veldig godt for selv om han får mye av hennes oppmerksomhet i store deler av diktene så klarer hun etterhvert å la seg selv og andre som hun er glad i komme i fokus og han må finne seg i å komme i bakgrunnen.

Det var egentlig vanskelig å plukke ut dikt å legge ved her som beskriver det jeg prøver å formidle fra denne samlingen for egentlig kunne jeg sitert alt, så mye er det å ta av.

Men jeg har lyst til å dele et dikt som jeg tolket dithen at hun var begynt å innse at det ikke var henne som var «skitten» eller at noe av det som skjedde var  hennes feil.

Hvis hendene mine er møkkete nå
så er det fordi jeg graver deg opp
av grava di
jeg når deg selv om du
feigt dør fra meg
før jeg får tatovert
«jævel» mellom de
høye vikene dine.

S.60

Jeg syntes forfatteren får fint frem at ting endrer seg for jeg-personen og hun får selvtillit til å tale bestefaren midt i mot, for han får passet sitt påskrevet i veldig mange av diktene. Det kommer også frem at det ikke bare er bestefaren som har misbrukt henne, det er flere som har forsynt seg.

Det er kvalmende å tenke på alle de voksne der ute som gjør slike ting mot barn hver eneste dag. Lurer på om de aner hva de egentlig gjør og hvor mye de ødelegger et menneske? Det er til å bli dårlig av og måtte de få sin straff alle som èn.

Nå er ikke denne samlingen bare mørk for jeg liker å tro at det går fint med jeg-personen tross alt. Det vitner om at det finnes håp om en lysere fremtid. Og jeg har lyst til å avslutte med et av de siste diktene i samlingen. Nydelig og sårt på samme tid.

Hadde jeg møtt et barn
som meg
skulle jeg vært en
modigere voksen
gitt det språk å skrike med
bein å trampe med
speil å smile til

S.87

I fjor leste jeg diktsamlingen Hvis av Tine Jarmila-Sir, det også en utrolig sterk og medrivende diktsamling om overgrep mot barn. Det er alltid sterk kost å lese bøker med dette tema, samtidig er det så utrolig viktig å gjøre det. Ikke minst så skylder vi de barna som blir utsatt for dette å gjøre det, på en eller annen måte vise at vi «ser» dem. For tenk å det sviket de blir utsatt for.
Nettopp disse to skal være på et arrangement på Skien bibliotek 24.april for de som måtte befinne seg i nærheten på den tiden.

Engbråten har skrevet en diktsamling som tok meg med storm og omtrent slo meg rett i bakken og slike knytteneveslag som dette, å bli skikkelig røsket i, det er noe vi trenger av og til.

Hun har et direkte språk og en måte å skrive på som fremstod både kraftfullt,nakent og sterkt men samtidig sårbart. Jeg håper hun skriver flere bøker i fremtiden også,og til de av dere som ikke har lest ennå, gjør det, selv om det er vondt. Av og til skal bøker gjøre vondt. Boken fortjener å bli lest av mange der ute!

 

EN DIKTDEBUT SOM ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!

 


Forlag:Liv forlag
Tittel:Bestefars lange armer
Forfatter: Silje Engbråten
Format:Innbundet
Sideantall:91
Utgitt:2019
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

siljeengbr_ten-web
Foto: Forlagshusetivestfold.no

Silje Engbråten er født i 1980 og er norsklærer ved Porsgrunn VGS i tillegg til å være leder i Mental helse Skien. Hun holder også jevnlig foredrag om barn og unge, seksualitet og traumer. Diktsamlingen Bestefars lange armer er hennes debutbok.

 

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Bestefars lange armer av Silje Engbråten

 1. Tilbaketråkk: Beathes bibibliotek om "Bestefars lange armer": En diktdebut som anbefales på det aller sterkeste! / Forlagshuset

 2. Tilbaketråkk: Beathes bibliotek om "Bestefars lange armer": En diktdebut som anbefales på det aller sterkeste! / Forlagshuset

 3. Denne har jeg stående i hyllen, men etter å ha lest omtalen din grundig, vet jeg ikke om jeg tør å lese den. Jeg skjønner at jeg er en novise når det gjelder diktlesning, for det første diktet du har med her, ga meg ingenting. Kan man skjønne ut i fra diktet at det handler om misbruk av barn?

  Liker

  • Det var jo kjedelig at du ikke fikk noe ut av det første diktet, og om man ikke direkte kan vite at det dreier seg om misbruk av barn så viser vel likevel diktet at dette barnet ikke er på en trygg plass og at hun er redd. Jeg syntes det forteller mye om tilstanden dette barnet befinner seg i på et gitt tidspunkt. Du som liker hardbarka krim klarer sikkert å få lest denne,for den er ikke bare mørk. Hadde vært fint å høre dine tanker om samlingen og hva du eventuelt får ut av den.

   Liker

 4. Høres ut som en sterk diktsamling Beathe. Det begynner å bli en del romaner og diktsamlinger med dette temaet nå, i det siste.
  Ønsker deg en riktig god påske 🙂

  Liker

  • Takk 🙂 En sterk diktsamling er det, definitivt. Og du har rett, det har kommet en del bøker om dette tema den siste tiden. Jeg syntes ofte det er slik at et gitt tema ofte går igjen i en gitt periode så stilner det av. Jeg har et par bøker på vent som er gjenfortellinger av greske mytologier hvor hendelsene fra dem er fortalt fra et kvinnelig perspektiv, veldig interessant men så er det jo sånn at man ikke trenger å lese alle.

   En riktig god påske til deg også, håper det blir tid for lesing og at det fine været holder seg 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..