Bokanmeldelse: Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

Forlag:Samlaget
Tittel: Operasjon sjølvdisiplin
Forfatter: Agnes Ravatn
Format: Innbundet
Sideantall: 108
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese-eksemplar

Forfatter

Agnes Ravatn er født i Ølen i Vindafjord i 1983 og er en norsk forfatter og spaltist. Hun debuterte med romanen Veke 53 i 2007 og har i tillegg gitt ut flere Essaysamlinger. Flere av bøkene hennes er kritikerroste og prisbelønte, romanen hennes Fugletribunalet som kom ut i fjor vant både P2-lytternes romanpris, ungdommens kritikerpris og bokbloggerprisen 2013.
Det er ikke ofte jeg leser selvhjelpsbøker men  et par stykker har det blitt  opp gjennom årene men det har aldri blitt til at jeg har fulgt opp de rådene som stod i disse, men det sier kanskje like mye om meg enn om bøkene jeg har lest om ikke mer. Jeg liker Ravatn og har lest to bøker av henne tidligere og derfor satte jeg spent i gang med denne selvhjelpsboken som er en bok for de som ikke kan fordra selvhjelpsbøker men som likevel innser at de trenger hjelp. På baksiden av boken står det følgende:

«Sjå på oss! Klorande på smarttelefonane våre som svoltne rotter, konsentrasjonsevne under frysepunket, uproduktive som aldri før, plaga med angst og liggesår, snart umyndiggjorte.»

Videre står det at stadig flere av oss strever med utsetjingssyndrom, stress og dårleg samvit, fell for freistingar som torpederer dei langsiktige måla våre, og sjekkar Facebook annenkvart minutt.

Jo, jeg kan kjenne meg igjen i det, for jeg er pålogget facebook fra morgen til kveld, men jeg sitter ikke stand-by foran skjermen hele dagen bare så det er sagt.Likevel føler jeg at sosiale medier stjeler mye tid, tid som jeg kunne brukt til lesing eller andre ting i stedet.

Operasjon Sjølvdisiplin er en serie artikler som tidligere har vært trykket i Dag og Tid og som nå er samlet i denne boken. Forfatteren var selv en internettslave, manglet både selvdisiplin, selvkontroll og viljestyrke til å gjøre noe med det, men til slutt så tok hun grep.

Selvdisiplin er viktig, men hva er det? Det sies at det finnes flere definisjoner på dette og forskerne er enig i at : Det er evna til å motstå kortsiktige freistingar for å kunne oppnå langsiktige mål, og evna til å overvinne uønskte tankar, kjensler eller impulsar.
I denne forbindelse blir den berømte marshmallowtesten nevnt.

Fikk også vite har vi har noe som heter viljestyrkemuskel og om morgenen er denne muskelen uthvilt men ethvert valg vi tar i løpet av dagen tappes det krefter fra den samme potten med viljestyrke, jo mer energi du bruker på å velge mellom syltetøy og ost på brødskiven til frokost jo mindre energi har du igjen til å gjøre noe kjekt om kvelden.
For å gi et eksempel på dette har jeg lyst til å sitere noe fra side 24 i boken.

«Som du kanskje har lagt merke til, bruker eg berre grå og blå dressar» sa Barack Obama i eit intervju med Vanity Fair for eit par år siden. «Eg må ta så mange avgjørelser i løpet av en dag, så eg kan rett og slett ikkje bruke energi på å bestemme meg for kva eg skal ha på meg, eller kva eg skal ete.»
I denne utsegna viser Obama at han har ei intuitiv forståing for to ting som forskarar har måtte bruke ei lang rekke eksperiment på å forstå: at det å ta sjølv små avgjerder er energikrevejande. Og at dette litt ulne omgrepet «viljestyrke», som ein i lange tider har tenkt på meir som ein metafor enn eit verkeleg fenomen, på mange måter liknar ein vanleg muskel:Viljestyrken, akkurat som ein muskel. blir utsliten etter bruk.

Dette kan være grunnen for at man ofte velger de enkleste løsningene når vi har kommet ut på ettermiddagen eller kvelden for da er vi nemlig noe som heter egoutladet.

Men Ravatn vet hva en kan gjøre for å unngå dette og det er planlegging. Planlegg og gjør innkjøp for en uke ad gangen, legg frem klær kvelden før,osv. Joda, det er ingenting i veien med planleggingen min det er å gjennomføre dem som er vanskelig(av og til)  så da sliter jeg sikkert litt med både selvkontroll, selvdisiplin og prokastinering(utsettelsesyndrom)

Men Ravatn vet råd og i denne boken får du tips  til hvordan du kan få en enklere hverdag og mer energi til å gjøre det du virkelig har lyst til. Bli en bedre utgave av deg selv rett og slett.
Noe nytt og endel visste jeg fra før, men det kan være godt å få en påminnelse av og til. Det var mye å kjenne seg igjen i her og jeg måtte humre litt underveis.
Så gjenstår det da å se om jeg klarer å følge opp denne gangen. Boken skal jeg nok ta frem igjen ved en senere anledning.


Andre som har lest og blogget om boken:

Artemisias verden
Rose-marie
Les mye

6 kommentarer om “Bokanmeldelse: Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

  1. Dette må være en bok midt i blinken for meg. Har allerede begynt å ta noen grep for å støte på færre valg i løpet av dagen, så jeg er nok ikke på noe. Gleder meg til å lese den!

    Liker

  2. Fin omtale Beathe 🙂 Likte denne etterkvart, når eg hadde forsona meg med at den var litt «teoretisk». Deler også hennar frustrasjon over at vi har fått store problem med konsentrasjonsevna vår. Til og med i viktige samtalar flyg tankane inn i neste gjeremål e.l. Ikkje bra – eg må øve på å halde fokus i nuet. Gler meg allereie til neste bok frå Ravatn 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.