Referat fra lanseringen av Runar Jordåen sin bok om Wilhelm F.K. Christie på litteraturhuset i Bergen.

Foto: Beathe Solberg

Mandag denne uken var det duket for boklansering av historiker Runar Jordåens bok om Wilhelm Frimann Koren Christie, og dette fant sted på litteraturhuset her i Bergen.
Som jeg skrev i boken på vent innlegget mitt i forrige uke så var det ikke tilfeldig at man har valgt akkurat 20 oktober som lansering av boken for i 1814 akkurat på den dagen måtte stortinget vedta unionen og måten Christie formulerte voteringsspørsmålene på gjorde at viktige vilkår til Norges fordel måtte innfris.Dagen ble med andre ord sett på som Christies store dag, sett med politiske øyne i hvert fall.

Arrangementet ble åpnet med  mannskoret Arme riddere som  sang utdrag av Christiekantaten.

Bilde har jeg fått låne av Laila Melkvoll
Den ble komponert av Edvard Grieg og Andreas Munch i 1868 til avdukingen av Christiestatuen som den gang stod på Torgalmenningen.

Når de var ferdig var det forfatteren selv som fikk ordet og han holdt et lengre innlegg hvor han snakket om boken og hvordan den ble til.
Han startet med å fortelle om unionen i 1814 og Christies rolle som stortingsmann. Han fortalte litt om barndommen hans og hvilke utdanning han tok blant annet på latinskolen her i Bergen og universitetet i København. I 1823 ble Christie syk og dro på et kurbad til Karlsbad i Böhmen, denne turen ble samtidig en dannelsesreise og det var da han ble inspirert til å danne Bergen Museum, og selv om han er grunnleggeren av museumet så vet vi at  D.C. Danielssen var foregangsmann for arbeidet med å  danne Bergen Museum.

Etter en liten pause så var det duket for paneldebatt bestående av historikere og den ble ledet av journalist og forfatter Arnhild Skre. I panelet satt Hans- Jakob Ågotnes, forfatter Runar Jordåen, Marte Hammerstad og Bård Frydenlund.
Når det er en bok som dette som blir lansert så sier det seg selv at det blir mye snakk om fag, og jeg lærte veldig mye på disse timene.

Etter paneldebatten var det duket for litt mat & drikke som seg hør og bør. Før vi gikk fikk Tine & meg såvidt hilst litt på Karen B Helle ,forfatteren bak  boken om D.C. Danielssen som vi begge to nettopp har lest. Det var nettopp i hennes bok jeg ble gjort kjent med Christie i det hele tatt og jeg undrer meg litt hvorfor vi ikke lærte mer om dette på skolen. Vi fikk med oss hvert vårt eksemplar av boken og jeg begynte å titte litt i boken allerede på bussen hjem.

Jeg vil anbefale deg å lese Tine sitt fyldige referat for hun fikk med seg en markering som foregikk i Christieparken tidligere på dagen også!

2 kommentarer om “Referat fra lanseringen av Runar Jordåen sin bok om Wilhelm F.K. Christie på litteraturhuset i Bergen.

  1. Der fikk jeg lest referatet ditt, kjempeflott observert på lanseringen 🙂 Den bergenske historien interesserer meg mer og mer, så jeg håper vi får flere sånne anledninger snart. Ses i morgen!

    Liker

  2. Tjoo takk for det, jeg skrev vel noe av det samme som deg men ikke fullt så utfyllende som ditt. Ja, det hadde vært kjekt med flere slike arrangementer. Vi snakkes i morgen 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.