bøker lest i 2014, Bokanmeldelse

Bokanmeldelse: Det egyptiske gravkammeret av Agatha Christie

Forlag: Aschehoug
Original tittel: Poirot Investigates
Norsk tittel: Det egyptiske gravkammeret
Forfatter: Agatha Christie
Oversetter: Berit Marianne Gabrielsen
Format: Pocket
Sideantall: 238
Utgitt: 1924
Min utgave: 2010
Utfordring: 100+ bøker på 1 år , 12 novellesamlinger på 12 måneder
Kilde: Kjøpt

Forfatter

Agatha Christie ( 1890- 1976)  var en britisk forfatter og hun skrev over 80 kriminalbøker og verkene hennes er oversatt til 100 språk.Hun står bak kjente figurer som Hercule Poirot og Miss Marple.

 Novellesamlingen Det egyptiske gravkammeret leste jeg for flere måneder siden i forbindelse med min egen utfordring om å lese en novellesamling pr måned. Novellesamlingen inneholder 11 noveller . Dette er forøvrig mitt aller første møte med forfatteren.

Første novelle ut er The western star og tittelen henspeiler til en stor diamant som er blitt stjålet fra en kjent skuespillerinne, som også har mottatt trusselbrev om å levere tilbake diamanten til sin rettmessige eier. Det viser seg at det er en historie knyttet til denne store stenen.
Tragedien ved Marsden Manor -handler om Mr. Maltravers som noen uker etter han har tegnet livsforsikring som hans kone får utbetalt ved hans død, men så var det kanskje ikke selvmord likevel?
Den billige leiligheten – handler om en Mr. og Mrs Robinson som leide en leilighet i et bolligompleks, men de hadde skumle hensikter og som vanlig er Poirot på sporet.- Dette var den jeg likte minst av novellene i samlingen.
Mysteriet omkring Hunter`s Lodge – Her ligger den godeste Poirot syk med infuensa slik at det er Hastings som må ta deler av denne saken. En eldre herre har blitt funnet myrdet ute på et landsted.
Obligasjonstyveriet på en million dollar-  Dette var en kort og ganske så forutsigbar novelle.
Juveltyveriet på grand Metropolitan– Hastings har spandert en weekend tur på det fasjonable Grand Metropolitan på seg selv og Poirot, og der treffer de ekteparet Mr og Mrs                            . Når de sitter og spiser middag forteller fruen Poirot om et perlesmykke hun har liggende på rommet sitt og velger å hente dette. Vel det er vel ingen bombe at smykket da er borte.
Den kidnappede statsministeren– Når Frankrikes statsminister  forsvinner etter et besøk i England får Poirot oppgaven med å finne den forsvunne statsminister.
Mr. Davenheim forsvinner–  Dette var en meget finurlig historie om en bankmann som forsvinner fra sitt eget landsted, og deretter opplever banken han jobber i et stort krakk. Det er noe som ikke stemmer her, men bare ta det med ro, Poirot er på saken.
Den italienske adelsmannens opplevelser– Enda en meget finurlig fortelling om en italiensk adelsmann som blir drept og ringer til Poirot for å fortelle om det og en morder som tror at han er så smart, men ikke mye glipper forbi Poirot skarpe blikk.
Siste novelle ut likte jeg veldig godt, Det bortkomne testamentet– Her blir ingen drept men en onkel som har hatt ansvar for sin niese i alle år har lagt igjen et ganske så finurlig testamente og Poirot får i oppgave å skulle finne ut av det for henne.

Det er kollegaen til Hercule Poirot, Kaptein Hastings som er fortelleren i denne novellesamlingen som jeg syntes for det aller meste var veldig finurlig og ikke minst fascinerende. I noen av fortellingene så kunne jeg tenke meg til hvordan det skulle ende, men veldig ofte ble det kanskje helt motsatt. I noen tilfeller fikk jeg en litt sånn » Aha, selvfølgelig, det er slik det henger sammen.» Uansett er det veldig fascinerende å lese hvordan Poirot kommer frem til løsningen på gåten han står ovenfor.
Dette vil jeg ha mer av,mye mer.
Anbefales.

Poirot & Hastings

8 tanker om “Bokanmeldelse: Det egyptiske gravkammeret av Agatha Christie”

 1. Jeg liker Hastings, han er liksom litt mer folkelig enn Poirot. Også faller han ofte for feil dame;-) Har faktisk ikke lest så mange novellesamlinger, så denne må jeg skrive opp på den evige lese-listen. Takk for tipset:-)

  Liker

 2. Bare hyggelig:-) Du sier noe der, jeg også liker ham veldig godt. Nå må jeg se å få tak i flere bøker med disse to for det gav absolutt mersmak.

  Liker

 3. Poirot og Hastings har noe av den samme sjarmerende dynamikken som Sherlock og Watson.
  Jeg lar meg alltid fascinere av Agatha Christies finurlige historier. Noen ganger er det godt med litt «gammeldags» spenning 🙂

  Liker

 4. Har du ikke lest verken om Mumitrollet eller Agatha Christie før nå? Skal si du driver banebryting om dagene. Jeg har lest masser av henne, men ikke de siste 20 årene 🙂 Kanskje en novellesamling hadde vært noe? Takk for fin gjennomgang, denne skal jeg ha i bakhodet 🙂

  Liker

 5. Denne novellesamlinga var ei av dei første Poirot-bøkene eg las då eg begynte å lese Christie for 3 år sidan. Eg har ei til novellesamling med Poirot som heiter «Poirot løser gåten» (med eit tog på forsiden). Den er og fin!

  Liker

 6. Åh, den bestilte jeg meg i dag, på Adlibris så det tar litt tid før den kommer, men en stund til august enda. Skal se etter omtalen din av denne.

  Liker

Kommentarer er stengt.