Bokanmeldelse: Utid av Kristin Lind

Forlag: Cappelen Damm
Tittel: UTID
Forfatter: Kristin Lind
Format: Ebok
Sideantall: 127
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år og Ebook Challenge 2014
Kilde: Lånt på EbokBib

Forfatter

Kristin Lind er født i Tyskland i 1969 og er en norsktysk forfatter og oversetter. Hun har studert ved universitetet i Bergen med hovedfag i historie . I 2010 var hun representert i novelle-antologien Løsrivelse. Novellesamlingen Utid er hennes første bok.

Jeg kom helt tilfeldigvis over denne novellesamlingen inne på EbokBib og når jeg så at den var skrevet av en av året debutanter ble det ekstra spennende med en gang. Utid tar for seg kommunikasjon mellom mennesker i ulike relasjoner, eller snarere mangelen på sådan. Det er jordnære og helt hverdagslige hendelser vi blir vitne til i samlingen hennes.

Tittelnovellen Utid er først ut og den handler om en dame som tar med seg datteren sin til en park og etterlater henne der en stund mens hun har andre ærend å gjøre. I parken er det også en kvinne som er på tur med hunden sin. Når hunden gjør fra seg gir den lille jenta eieren beskjed om dette, men kvinnen ser ikke ut til å ta noe notis av det den lille jenta forteller og overser henne totalt. Dialogen mellom disse utvikler seg i en retning jeg ikke trodde var mulig og jeg blir bare stående å måpe og trodde nesten ikke det jeg leste. For her oppfører barnet seg mye mer voksent enn hun som tross alt skulle være det.- Dette var en av de novellene jeg likte best i samlingen.
Livstid er neste novelle ut og her møter vi en mor og en datter som er på besøk hos barnets mormor som tydeligvis ligger for døden. Den lille jenta er noe uforstående til hva som egentlig skjer og de to voksne virker ikke helt ærlige på hva som skjer, verken ovenfor hverandre eller den lille jenta.- En trist og litt sår novelle som gjorde inntrykk på meg.
Pølsene handler om et ektepar som venter besøk på julaften, av datteren og familien hennes. Kona virker ivrig etter å komme i gang med mat tilberedningen mens mannen er noe reservert til hele greia. Han blir sendt ut for å kjøpe pølser men går ut for å ta seg en øl i stedet, og gjør ting jeg ikke trodde var mulig å gjøre å åpenlyst!(Fnis) det er tydelig at han sliter med noe  og ikke trives  med familien sin. Jeg måtte jo flire litt av denne selv om jeg er usikker på om jeg egentlig skjønte poenget med denne novellen.
Hente tar for seg forholdet mellom en bestemor og barnebarnet hennes og hun skal hente ham i barnehagen, og akkurat denne scenen husker jeg godt fra da mine barn gikk i barnehagen og absolutt skulle dra med seg alt mulig hjem.

De gikk hånd i hånd til bilen, han hadde tatt med seg pinnen og dro den langs bakken hele veien. Da hun låste opp stakk han den oppunder felgene.
-Pinnen må bli igjen her, sa Ingrid.
-Jeg vil ha den med, sa Fredrik.
Hun børstet sand av kåpen, den var vanskelig å få av. Da hun la sekken hans i bagasjerommet la han pinnen oppi. Hun tok den opp og kastet den ut på gresset ved siden av.
-Nei, ropte han og løp etter den.

Jeg skal ikke fortelle alt som skjer men det virket litt som om bestemoren ikke kunne få barnebarnet fort nok ut dørene og selv om hun prøvde å gjøre det koselig så virket hun litt distansert likevel.- Jeg likte denne novellen veldig godt.
Slaget handler om Trond og Jenny,han har et barn fra før og det oppstår gnisninger mellom dem når det viser seg at fri-helgen hun hadde sett for seg ikke blir noe av når han må ha datteren sin. -En novelle som det var mye å kjenne seg igjen i.
Bladet handler om et ektepar som sliter og når gutten deres ser sitt snitt i å løpe ut midt på vinteren iført bare pyjamas og naboen kommer på døren med ham, jeg fikk en liten følelse av at den kunne være noe mellom naboen og kona i huset.- En helt ok novelle.
Inkognito er neste novelle ut og tar for seg en mann som spionerer på damen sin der han sitter i spisskammerset på kjøkkenet for deretter å gjenta alt som hun gjorde.- Denne novellen skjønte jeg ikke tror jeg, på meg virket den helt fjern eller kanskje det er meg som er det. I rest my case og går videre til neste novelle som er Soloppgang og her møter vi atter et par som ikke kan kommunisere på en skikkelig måte. De har vært på besøk og han er misfornøyd med kvelden, begynner å drikke. Hun virker helt fraværende og virker som hun bare venter på at han skal si de rette tingene, mens han på sin side virker veldig opptatt med seg selv.- En novelle å kjenne seg litt igjen i.
Tørst handler om Tor & Agnes som tydeligvis har vært gift en stund og ser ut til å ha glemt litt ut av hvordan man kommuniserer på en skikkelig måte. De sitter i hagen når søsteren hennes dukker opp og har med seg to flasker vin. Det kan virke som Agnes har glemt hvordan det er å leve, og er veldig opptatt av praktiske detaljer, men kanskje hun ikke trives i forholdet lenger?- En fin novelle.
Steken  handle om et par som har bryllupsdag og hun skal lage til en god middag for å feire dette. Hun står på kjøkkenet og diskuterer med datteren sin da hun får en telefon og dagen blir ikke helt som hun hadde sett for seg. -Novellen var helt grei men jeg skjønte ikke helt reaksjonen til kvinnen.
Brevet tar for seg forholdet mellom en datter og hennes noe eldre mor. Moren er på sykehjem og Nora som datteren heter har med seg et album og noen jordbær. Det som kommer frem når de snakker er veldig sårt og det var så jeg nesten tok til tårene. – Denne var som dere skjønner en av de novellene jeg likte veldig godt i samlingen. jeg har lyst til å gi dere en liten smakebit fra denne

Nora tar frem jordbærene hun har med, de er pakket i en gjennomsiktig plastpose.
-Jeg har med jordbær, sier hun.
-Jeg har ingenting å ha dem i.
-Jeg setter dem bare her, vi kan spise rett fra kurven.
Mens hun snakker setter hun kurven med jordbær på duken og bretter plastposen til side.
-Ta av posen, det ser stygt ut, sier Ruth.
-Duken blir våt hvis vi tar den bort, sier Nora.
-Den er sykehjemmet sitt.
Nora tar frem en termos og to kopper fra vesken sin og heller kaffe i koppene.
Ruth tar imot koppen som Nora byr henne og blåser før hun drikker forsiktig.
Nora holder fram jordbørene, Ruth vifter avvergende med hånden.
-Vil du ikke ha jordbær?
-Ikke uten melk og sukker.

Speilet er nest siste novelle ut og handler om et par som skal på sin første date. Hun er ikke ferdig når han ringer på døren og hun står for det meste på badet og skal gjøre seg klar, mens han finner noe å drikke og setter på noe musikk. Det kommer jo tydeligvis frem at de ikke kjenner hverandre og derav litt manglende kommunikasjon(?) Denne skjønte jeg heller ikke.
Fuglen handler om forholdet mellom far og sønn. Sønnen er på ferie hos faren og den nye kjæresten som er gravid. Faren virker veldig uinteressert i sønnen og er mest opptatt av kjæresten.- Denne likte jeg godt og det var mye å kjenne seg igjen i her.

Det var fint å lese en novellesamling som var så jordnær og ekte som denne, forfatteren har gjort dagligdagse hendelser og gjøremål interessant å lese. Det er ikke alltid like enkelt å kommunisere men det er utrolig viktig uansett hvilken relasjon , så er det viktig å ta opp ting og ikke bare la det skure og gå. I denne samlingen får vi en del eksempler på hvordan det går når man tar for lett på dette, Det var en god del å kjenne seg igjen i her, i mange av novellene. Det var flere noveller jeg ikke helt forstod så det er tydelig at jeg ikke helt har knekt «novelle-koden» enda. I likhet med Karin  og for å bruke hennes ord for de beskriver det så godt, så forsvant litt av intensiteten og tilstedeværelsen i novellene litt etter hvert som man kom utover i samlingen med unntak av et par som jeg falt litt for. Alt i alt så syntes jeg at dette var en helt grei debut.

3 kommentarer om “Bokanmeldelse: Utid av Kristin Lind

  1. Ser ut som hun har skrevet om mange forskjellige situasjoner i livet. Du er så flink å lese noveller, jeg dropper innom av og til også, men har problemer med mange «slutter», forstår dem ikke alltid. Birger Emanuelsen sin novellesamling likte jeg godt, så den kan jeg anbefale deg 🙂 Håper du hadde et fint møte i dag, og at vi kan ta igjen kinoturen senere. Nå skal det jo bli så fint vær fremover, så kanskje vi skal vente på regnet?

    Liker

  2. Ja,det var det. Mange ulike situasjoner og relasjoner men mest par som ikke kommuniserte skikkelig med hverandre. Nei, det var ikke like lett å forstå seg på alle, mens andre gjorde veldig inntrykk. Røntgen gikk greit,men har selvfølgelig ikke fått svar på enda. Jeg fikk tilsendt to bøker av Emanuelen men tror ikke noen av den var noveller…eller det er jeg ikke helt sikker på, må sjekke…

    Liker

Kommentarer er stengt.