Bokanmeldelse: Herr Fikrys litterære liv av Gabrielle Zevin

Forlag: Silke
Original tittel: The storied life of A.J.Fikry
Norsk tittel: Herr Fikrys litterære liv
Forfatter: Gabrielle Zevin
Oversetter:Lisa Vesterår MNO
Format: Forhåndseksemplar
Sideantall: 272
Utgitt: Kommer på norsk i sept 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde:Lese-eksemplar

Forfatter

Gabrielle Zevin er født i 1977 i New York og er en amerikansk forfatter og manusforfatter. Hun ble uteksaminert fra Harvard i 2000 med en grad i engelsk og amerikansk litteratur. Hennes første roman Andre steder kom ut i 2005, hun har i alt skrevet åtte romaner.

LITTERÆR DROPS

 På onsdag dukket det helt overraskende opp en bok i postkassen min og det skulle ikke mer til enn et lite blikk på boken før jeg bestemte meg for å la den snike i lese-køen. Lite ante jeg når jeg begynte at dette var ikke mindre enn en litterær drops om jeg kan stjele det uttrykket.

INTET MENNESKE ER EN ØY, ENHVER BOK ER EN HEL VERDEN

I  Herr Fikrys litterære liv  treffer vi ikke så overraskende  A.J. Fikry ,en enkemann på 39 som driver en bokhandel på øya Alice Island. Det er ikke til å komme forbi at A.J er en særing som har en meget smal litterær smak og leser helst noveller. Hver eneste dag etter at han er ferdig på jobb, er det opp i leiligheten som ligger over bokhandelen, drikke seg dritings og spise en porsjon ferdigmat. Ikke akkurat den sunneste livsstilen en kan tenke seg, men for A.J er det viktigste å drikke så mye at han sovner og begynner å drømme for i drømmene kommer kona tilbake til ham. Etter at konen Nicole døde i en bilulykke for et år siden har han mistet livsgnisten og blitt som en sur gammel gubbe.
Bokhandelen går ikke særlig godt for han selger helst bøker i sommersesongen når øya er full av turister, og ikke tar han inn alt som forlagene prøver å prakke på ham heller.

For noen år siden kjøpte han en sjelden bok som kun er trykket opp i 50 eksemplarer, Tamerlane av Edgar Allan Poe, og han vurderer å selge den for å få råd til å pensjonere seg om ikke så altfor lenge.

En dag ankommer  Amelia Loman øya, hun er  markedskonsulent for  et forlag og skal prøve å få A.J til å bestille mest mulig  bøker. Hun prakker på han et forhåndseksemplar av en bok som er skrevet av en gammel mann, Sen blomstring heter den og handler om å finne kjærligheten sent i livet og det skal gå flere år før A.J plukker den opp og leser.

På en plass som Alice Island så er det sjelden at folk låser dørene sine og en kveld etter en joggetur  får A.J «en pakke» på døren som skal endre livet hans for alltid….

Han skal til å åpne døren,men den glir opp av seg selv. Han vet at han ikke låste den, men han er ganske sikker på at han lukket den i det minste. Han skrur på lyset. Alt ser ut til å være som vanlig. kassaapparatet ser urørt ut.Det er sikkert bare vinden som har blåst opp døren. Han skrur av lyset og er på vei opp trappen da han hører et skingrende hvin. Det høres ut som en fugl som skriker. Så lyder et hvin til, mer insisterende denne gangen.

I tillegg til A.J, Amelia så får vi møte politimannen Lambiase, en ungkar og spellemann som ikke er noe særlig glad i å lese men som  ofte er innom bokhandelen likevel, vi møter forfatteren Daniel Parish som er notorisk utro og gift med Nicole sin søster,Ismay og selvfølgelig Maya.

Vel, nå kan det være at du syntes jeg er veldig teit som ikke forteller deg mer, men det har seg nemlig sånn at jeg ikke er interessert i å ødelegge din leseopplevelse og derfor velger jeg å stoppe her. Det jeg skal gjøre er å gi deg en liten smakebit til av boken før jeg forteller deg litt om hva jeg syntes om den.

Uken etter sier Mr. Balboni at han skal lese en av historiene høyt for klassen, og alle retter seg opp på stolene. Det er spennende å få historien sin lest høyt, selv om det betyr at den blir kritisert. Det er spennende å bli kritisert.
«Hva syntes vi?» spør han klassen da han er ferdig med å lese.
«Vel,»sier Sarah Pipp,» beklager altså, men dialogene er ganske dårlige, syntes jeg. Jeg skjønner jo liksom hva personen har prøvd å få til, men hvorfor har ikke han eller hun brukt flere sammentrukne former?» Sarah Pipp anmelder bøker på bloggen sin, Paisley Unicorn Book Review, og hun skryter alltid av at hun får gratis leseeksemplarer fra forlagene.

Herlighet! Hvor skal jeg begynne med å forklare hvor herlig denne boken er? Hvert eneste kapittel har navn etter  A.J.s yndlingsnoveller og under hver tittel så skriver han noe til en person og det går noen kapitler ut i boken før vi skjønner hvem han skriver til. Hele boken er spekket med boktitler og forfatternavn og en dag skal jeg sette meg ned å sjekke ut alle titlene. Jeg tror aldri jeg har notert så mye underveis før men til slutt måtte jeg bare gi opp og bare notere sideantallet disse sto på. Jeg kan ikke forstå annet enn at denne boken må være en bokelskers våte drøm.

Jeg skulle så gjerne ønske at noen fant på å lage en film av denne boken, for jeg ser for meg denne idylliske og herlige øya, det lille stedet hvor alle kjenner alle,den lille bokhandelen, Alice bokhandel, med sin noe sære men dog herlige A.J som innehaver.

Men, ikke tro at alt er bare fryd og gammen her,det skjer både triste ting og litt vonde ting, og så er det et aldri så lite mysterium inni her en plass også…og en dose kjærlighet må vite.

Forfatteren skriver veldig godt, syntes jeg, det er godt driv hele veien og det er ikke en kjedelig setning å oppspore( som jeg kunne se). Karakterene i boken er som i virkeligheten, noen får du en forkjærlighet for mens andre kan du ikke fordra for fem øre, jeg likte spesielt godt A.J selv om han er sær, og Maya selvfølgelig, man må jo bare bli glad i Maya.

Her kunne jeg ha ramset opp den ene superlativen etter den andre, som perler på en snor, for å uttrykke hva jeg syntes om boken, men jeg skal la det være. I stedet sier jeg bare, les den! Jeg er misunnelig på de om ikke har lest denne boken enda, jeg kan bare si: GLED DERE!

Andre som har blogget om boken:
Tine
Anita

21 kommentarer om “Bokanmeldelse: Herr Fikrys litterære liv av Gabrielle Zevin

 1. Jeg har også lest boken, men jeg ble dessverre ikke så begeistret. For meg ble det en blek kopi av Nottig Hill i bokform. Men veldig fin omtale av deg Beathe, og det er morsomt å få en bok som leseeksemplar da.

  Liker

 2. Jeg leste ut boken på engelsk i går, og i dag har jeg skrevet en anmeldelse av den på Bokblogger.no. Det er en herlig bok, det er jeg helt enig i. Akkurat nå er jeg glad for at jeg tilfeldigvis kjøpte meg den engelske utgaven før jeg visste at den skulle oversettes til norsk, ut i fra de sitatene jeg har lest i anmeldelsene fram til nå så flyter teksten langt bedre på engelsk(om det ikke er mitt hode som er for mye i engelsk modus akkurat nå, den bør ikke være det i og med at jeg akkurat nå leser i Det store huset av Nicole Krauss :)). Ha en super lørdagskveld, Beathe! Nå skal jeg kose meg med litt fotball på skjermen før det blir litt mer lesing, og selvsagt «En smakebit på søndag» ved midnatt.

  Liker

 3. Ikke jeg heller! Jeg har begynt å lage listen over alle bøkene og forfatterne som blir nevnt i boken, men glemte selvfølgelig å notere meg opp disse novellene som stod oppført til slutt og boken er sendt videre til Sandefjord, så nå må jeg vente helt til september med å få listen ferdig. Sånn kan det også gå her i verden! 🙂

  Liker

 4. Jeg er enig med deg når du sier at det er vanskelig å formidle hvor skjønn denne boken er. Jeg greide i alle fall ikke legge den fra meg når jeg først var begynt 🙂

  Liker

 5. Så kjekt! 🙂 Jeg håper at du liker den og at jeg ikke er helt alene om syntes den var skjønn, jeg noterte mye underveis for jeg noterte meg alle forfatterne og bøkene….så de skal jeg sjekke ut og skrive en liste over alle bøkene.

  Liker

 6. Denne boken kommer du til å elske, Anette! Det er jeg temmelig sikker på, så sikker at jeg skal gå over «de syv fjell » om du ikke liker den… En god helg til deg også 🙂 Klem

  Liker

 7. Denne ramlet overraskende ned i postkassen min også. Jeg har en stund vurdert å kjøpe den på engelsk, men det trenger jeg jo ikke nå ;-). Jeg er veldig glad i bøker om bøker, og håper at denne vil falle i smak.

  Liker

 8. Har tittet på den boken flere ganger nå, og jeg klør etter å ta fatt på den og ikke mindre nå ihvertfall etter en slik strålende anmeldelse:) Den må nok snike litt mellom alle de andre bøkene ja:) Kos deg!

  Liker

 9. Jeg gleder meg til å begynne på denne. Den har rykket betraktelig mange plasser frem i køen 🙂 Men først skal jeg lese resten av bøkene til min nye favorittforfatter Simon Stranger 🙂

  Liker

 10. For en herlig sprudlende anmeldelse! Boka står på vent hos meg også, og nå gleder jeg meg enda mere til å lese den 🙂 Ønsker deg en flott helg, klem til deg fra meg 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..