Bokanmeldelse: Hvor ble du av Bernadette av Maria Semple

Forlag: Bastion
Original tittel: Where`d you go Bernadette
Norsk tittel: Hvor ble du av, Bernadette
Forfatter: Maria Semple
Oversetter: Eivind Lilleskjæret
Format: Innbundet
Sideantall: 344
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese-eksemplar

Forfatter

Maria Semple er født i 1964 og har bodd og jobbet i Los Angeles i mer enn 15 år.Hun har vært manusforfatter til en rekke tv-serier og da kan jeg nevne både Ellen, Beverly Hills 90210 m.fl. I dag er forfatteren bosatt i Seattle sammen med familien.

Det kan godt være at jeg har lest årets morsomste bok! Etter at jeg leste dette innlegget inne hos Linn på bloggen «den har jeg lest« i fjor sommer visste jeg at denne boken måtte jeg lese og gleden var stor da boken tidligere i vår kom ut på norsk. Jeg vet jeg er en pyse som ikke leser mer (her er mer= ikke noe i det hele tatt) på engelsk men det er en helt annen diskusjon.

Hvor ble du av Bernadette handler ikke så veldig overraskende om Bernadette Fox, en tidligere høyt ansett og prisbelønnet arkitekt i Los Angeles. Gift med Elgin som jobber i Microsoft og sammen har de tenåringsdatteren Bee. Etter en hendelse i LA flytter de til Seattle og er det en by Bernadette hater så er det Seattle.
Bee er en begavet jente på 15 år og går på privatskole. Bernadette er hjemmeværende og er sjelden ute av huset. Hun har engasjert en virtuell assistent fra India, Majuna som tar seg av handling på internett,bestillinger av billetter o.l.
Hun fordrar ikke de andre mødrene ved skolen og de på sin side syntes det er helt forkastelig at ikke Bernadette gidder å stille opp på noe i regi av skolen. Naboen Audrey er verstingen av dem alle og skyr ingen midler for å legge all skyld på Bernadette for den minste lille ting som skjer for å sette henne i et dårlig lys,ja, hun er nærmest besatt av Bernadette.
Hvor ble du av Bernadette tar for seg hvordan det er å bli misforstått  og om hvor vanskelig det kan være å passe inn i samfunnet.

Her kommer en liten smakebit fra side 33 hvor Bernadette ber assistenten Majuna om å bestille et bord på en restaurant. Hehe…jeg må le…..hun er jo litt rar da…

Fra: Bernadette Fox
Til: Majuna Kapoor

Forresten: Kan du bestille bord til oss til høsttakkefesten?
Du kan ringe til Washington Athletic Club og skaffe oss noe for tre kl. 19. Du kan ta telefoner, ikke sant? Naturligvis, hva tenker jeg på? Det er jo alt dere driver med nå der borte.
Jeg innser at det er en smule merkelig å be deg ringe fra India for å reserve et bord på et sted jeg kan se fra mitt eget stuevindu…(…)

Bernadette og Elgin lovet Bee at om hun fikk toppkarakterer så skulle hun få et ønske oppfylt uansett hvilket ønske og når Bee bestemmer seg for at hun vil reise på familietur til Antarktis får den ellers så hjemmekjære Bernadette straks problemer…

Noe særlig mer enn dette vil jeg ikke si for jeg vil ikke ta gleden vekk fra deg som ikke har lest den ennå, men jeg kan love deg at her skjer det mye crazy for ikke å si kaotiske ting. At Bernadette forsvinner på et eller annet tidspunkt er vel ingen stor overraskelse siden det ligger i selve tittelen på boken som er bygget opp på en litt spesiell måte. Den består nemlig av eposter,brev og andre notater som har vært utvekslet mellom de ulike aktørene. Fortellingen vil jeg tro blir fortalt av datteren Bee.

«Hun er egoistisk og svak. I stedet for å se virkeligheten i øynene, rømmer hun. Hun rømte fra Los Angeles. Hun rømte inn i bobilen sin. Hun rømte fra ethvert personlig ansvar. Hva gjorde hun da hun ble konfrontert med dette? Hun rømte bokstavelig talt

Med unntak av noen få sider så var denne boken morsom fra begynnelse til slutt, skjønt slutten likte jeg ikke helt.Det var et par uavklarte ting som forble nettopp det, men gledelig at den personen som irriterte meg grønn på begynnelsen av boken ikke var så aller verst likevel når det kom til stykket.
Har du lyst å flire litt så vet du hva du har å gjøre, ikke sant?Jeg på min side fikk lyst til å se Arrested Development,mens jeg venter på at filmen om Bernadette skal komme.

Andre som har blogget om boken:
Den har jeg lest /Linn
Siljeblomst/ Silje
Les mye/Lena
Jeg leser/Janicke

En morsom og litt annerledes bok-trailer!

13 kommentarer om “Bokanmeldelse: Hvor ble du av Bernadette av Maria Semple

  1. Tilbaketråkk: Fra bøker til film i 2018 – Beathes bokhjerte

  2. Likte den godt jeg også,tror bare jeg hengte meg litt for mye opp i at jeg ikke fikk vite hvordan det gikk med Bernadette og Elgie på slutten.

    Liker

  3. Skal jeg være helt ærlig så tror jeg ikke at dette er en bok for deg, ser for meg at du hadde sittet og irritert deg, så det hadde nesten vært litt morsomt om du hadde lest den slik at jeg kunne sjekket om jeg fikk rett! 🙂 Fine lørdagen til deg også:-)

    Liker

  4. Hm… høres jo morsom ut da 🙂 Men, du vet meg og humor, ikke ofte der er god match der. Takk for flott omtale Beathe, og ønsker om en fortsatt fin lørdag 🙂

    Liker

Det er stengt for kommentarer.