Bokanmeldelse: Leksikon om lengsel av Hilde Østby

Forlag; Tiden
Tittel: Leksikon om lengsel
Forfatter: Hilde Østby
Format: E-bok
Sideantall: 243
Utgitt: 2013
Utfordring:100+ på 1 år, ebook challenge
Kilde: Ebokbib / Lånt på biblioteket

Forfatter

Hilde Østby er født i 1975 og oppvokst i Oslo. Hun er Cand philol. i idéhistorie fra UiO. Hun har jobbet både som forlagsredaktør og kommunikasjonrådgiver, og jobber nå som kommunikasjonsansvarlig i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Dette er hennes debutbok.

Jeg har lånt min aller første e-bok gjennom biblioteket og Ebokbib og valget falt på denne.
Leksikon om lengsel er som tittelen sier mer en roman om lengsel etter kjærlighet snarere enn at den blir innfridd for noen av bokens karakterer. Skjønt den ser ikke helt ut som en roman for den er bygget opp som et leksikon som går fra A-Å og her får vi små fortellinger eller noveller som alle har det samme temaet, kjærlighet og lengsel. I disse fortellingene møter vi kjente og noen mindre kjente personer fra historien og litteraturen og vi får vite hva som egentlig skjedde med dem.

Først blir vi presentert for leksikonredaktøren Liv Vestby som har redigert et encyklopedisk verk for å bevise kjærlighet ved første blikk. Vi får også Livs historie fortalt som en slags rammefortelling som skal binde hele boken sammen.

Jeg skal ikke si noen ord om hver enkelt historie slik jeg pleier når jeg skriver om noveller for da er jeg redd dette hadde blitt et fryktelig langt innlegg ingen hadde orket å lese likevel, men jeg har lyst til å trekke frem et par av dem.

A – Alighieri

Her får vi historien om Beatrice og Dante  og jeg har lyst til å gi dere noen smakebiter fra den fortellingen.

Fra det øyeblikket hun så ham, kjempet Beatrice for å tiltrekke seg hans oppmerksomhet. Hun skrev endeløse dikt til ham, rev dem i bitte små biter mens hun kjempet med tårene, skrev brev som hun av og til sendte og av og til ikke sendte- men som uansett forble ubesvart – og fikk kammerpiken til å gå ut for å se om han var på torget, eller kanskje i domkirken, hvor unge menn og kvinner utvekslet blikk,dikt og til og med kyss i sakristiet.

Beatrice gjorde unektelig inntrykk på Dante, for hun dukket opp i hans mest berømte verk, La Divina Commedia, i samme åndedrag som han snakket om Jomfru Maria, Jesu mor og Gud. Men da var det for sent. Beatrice var for lengst død av kjærlighetssorg, 18 år før Dante påbegynte sin komedie.

Har også lyst til å vise dere litt av forfatterens friske språk når hun fortsetter litt lenger uti denne fortellingen

Men det Danta ikke tenkte på da han skrev avslutningen på Komedien, var at om vi skal ta konsekvensen av at han skriver inn en Gud i Paradiset ( som vi nå vet at for Dante befinner seg i de varme leppee og brystene til Beatrice),ville det blitt en trekant av relativt blasfemiske dimenjoner ( Gud tar Beatrice bakfra mens Dante putter den erigerte penisen sin inn i Beatrices munn nei,den type bilder vil vi ikke se for oss, og det burde også Dante ha innsett, altså at han skapte dypt forstyrrende bilder av trekanter; og befinner ikke også Jomfru Maria seg der oppe,er det rett og slett en firkant, altså en orgie,vi er i ferd med å bli vitne til? Det er vanskelig å si. Komedien stopper der og overlater resten til fantasien. Og kanskje det er derfor den heter Komedien.)

Bibliotekaren var en av fortellingene jeg likte godt, så også Distraksjon som er fortellingen hvor vi får den egentlige sannheten om Romeo og Julie.
Fotografiet er en fortelling som gjorde inntrykk på meg,og fortellingen Gourmet fikk meg til å google som aldri før uten at jeg ble noe klokere av det. Jeanne d`Arc er en annen fortelling som var meget interessant.
Ærfuglen var en drivende god fortelling som jeg fikk skikkelig hakeslepp av (knis), når Einar Eskeland reiste til Gaukværøya i Vesterålen for å finne ut av hvorfor i all verden de hadde fått produksjonen ved røkteriet halvert. Denne må bare leses(fnis)

Den fortellingen eller novellen som jeg kanskje likte aller best er den som heter Zoologen og handler om den polske zoologen  Matilde Lipska, også kalt Toto. Hun var ansatt ved Musèum national d`Histoire naturelle i Paris. Når hun er 32 år får hun beskjed om at hun har underlivskreft og etter en knallhard behandling bestemmer hun seg for å reise til Sunne i Värmland i Sverige som er hjemtraktene til både Göran Tunström og Selma Lagerlöf.


Dette var en underfundig roman som ikke er lik på noe jeg har lest før,forfatteren har et friskt språk som jeg fikk bakoversveis av enkelte ganger og det kan jeg like. Alle fortellingen handler om kjærlighet og lengsel, dette er noe alle kan kjenne seg igjen i. De første fortellingene leste jeg som en novellesamling men etter det leste jeg den ut som om den var en roman og det fungerte faktisk litt bedre for meg.Ikke alle fortellingene falt i like god jord hos meg og da tenker jeg særlig på den siste som jeg satt med en følelse av var litt hastverk(?), men alt i alt en veldig fin debut og jeg ser frem til å lese mer av henne i fremtiden.
Anbefales! (selv om jeg ikke likte slutten helt…)

10 kommentarer om “Bokanmeldelse: Leksikon om lengsel av Hilde Østby

 1. Fin anmeldelse! Har sett litt på denne boken på ebokbib, men har liksom gått å lånt andre bøker i stedet. Kanskje jeg skal prøve meg på denne, høres jo litt spesiell og annerledes ut:) Har da enda ikke blitt så veldig glad i noveller, jobber da med saken. Må nok venne meg til de korte historiene. Sist leste jeg Bare livet av Alice Munro og jeg må innrømme det er ikke mye jeg husker av den samlingen sånn etterpå, enda noen av historiene var interessante. Du er jo så flink å lese noveller! Ha en videre fin helg!

  Liker

 2. Ble litt fengslet av din omtale av Beatrice og Dante. Har hørt La Divina Comedia på lydbok, og husker Beatrice derfra. Har du ikke hørt den eller lest den kan jeg anbefale det, en sær opplevelse.
  Gøy at du har prøvd deg på eBokBib du også, jeg skal sjekke ut om denne her er ledig senere 🙂
  Ha en strålende lørdag Beathe!

  Liker

 3. Tusen takk for fine ord,Isabella:-) Denne boken er vel verd å få med seg for det er mange gullkorn her og jeg tror kanskje dette er en samling historier som du kan like. Så jeg håper at du plukker den opp en gang. En fin helg til deg også:-)

  Liker

 4. Har såvidt hørt om La Divina Comedia så den skal jeg absolutt få med meg ved en senere anledning. Blir spennende å høre hva du syntes om denne om du bestemmer deg for å plukke den opp en gang. Her blir det lesing på menyen i dag er godt i gang med Oppløsnings-tendenser og satser på at den blir lest ferdig i løpet av dagen sammen med kunsten å høre hjerteslag. En fin lørdag til deg også,Tine:-)

  Liker

 5. Artig å lese om Dante og Beatrice. Jeg ble jo litt kjent med dem da jeg var i Dantemuseet i Firenze sist høst.:) Og Den gudommelige komedie har jeg kjøpt på norsk, men når den skal leses vet da fåglorna..men den står nå der til lysten melder seg.
  Jeg leser nå Kleopatra, i biografilesesirklen og etter en tur til frisøren skal jeg fortsette med det. Leksikon for lengsel har jeg lyst å lese senere… Ha en fin lørdag Beathe.:)

  Liker

 6. Den gudommelige komedie har jeg lyst til å lese en gang jeg også, artig å finne andre bøker i bøkene,få boktips derifra. Kleopatra har jeg heller ikke lest så det blir spennende å høre hva du syntes om den. Ha en fin kveld:-)

  Liker

 7. Dette hørtes annerledes og morsomt ut. Må leses. Herlig omtale – tusen takk 🙂
  Jeg har også lest en del gode bøker med dårlig slutt, men ofte sitter likevel den gode følelsen jeg hadde gjennom boka etter den er ferdig lest.

  Liker

 8. Det er sant det Pia, selv om jeg ikke likte den siste historien så veldig godt så ødela den ikke for resten av boken for her var det mange underfundige fortellinger.

  Liker

Kommentarer er stengt.