Kort bokanmeldelse: Julenoveller av 21 forfattere

Forlag: Juritzen
Tittel: Julenoveller
Forfattere: Anne B. Ragde- Jan Mehlum-Levi Henriksen-Jørgen Jæger m. flere
Format: Innbundet
Sideantall: 270
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år, 12 novellesamlinger på 12 måneder.
Kilde: Vunnet i julekalender

Fra bokens bakside:
I denne boken har vi samlet 21 stemingsfulle, morsomme, triste og vakre julefortellinger fra noen av landets beste forfattere.

I Amalie Skrams kjente klassiker «Karens jul» møter vi julens kalde bakside. I Knut Hamsuns «Julegilde» er det forbudt kjærlighet, og i Tarjei Vesaas «Peparkorn» kan man kjenne seg igjen i barnets utolmodige venting på den store dagen.
Anne B. Ragde, Levi Henriksen og Beate Grimsrud viser hvordan julen kan by på overraskende nye vennskap, bare man tør å åpne sitt hjem.
Og Alf Prøysen minner oss på hvilket arbeid som ligger bak de glitrende hjem, og at stemning er mer enn bare julelys.

Tanken var hele tiden å få tak i en novellesamling som skulle leses i desember, og jeg hadde plukket meg ut denne og to andre novellesamlinger som jeg hadde veldig lyst til å lese denne måneden. Av og til er jeg litt treg av meg og ingen av bøkene ble bestilt, derfor ble gleden ekstra stor når jeg vant denne i en av julekalenderne på nett. Novellesamlingen består i 21 noveller skrevet av forskjellige forfattere.

Denne gangen skriver jeg ikke litt om alle novellene slik som jeg pleier å gjøre, men jeg skal trekke frem noen av dem.  De aller fleste novellene var nye for meg men jeg fikk et hyggelig gjensyn med Karens Jul.

Har planer om å ta fatt på forfatterskapet til Jørgen Jæger og i denne samlingen fikk jeg en liten forsmak med novellen  Hvit jul som jeg likte veldig godt og hvor det var handling fra Bergen. En annen novelle jeg likte godt var Merethe Lindstrøms Snekkeren.
Selma Lønning Aarø sin novelle Min mann gjør en innsats for miljøet som var den korteste novellen i samlingen var vel den av novellene som jeg likte minst, mulig jeg var vel trøtt når jeg leste den men jeg forstod ikke helt poenget med den?

En fin novellesamling som jeg kom i julestemning av og det er vel det som var meningen også.
Dette var min trettende novellesamling i år og jeg ser frem til et nytt leseår hvor noveller blir å finne på menyen.

9 kommentarer om “Kort bokanmeldelse: Julenoveller av 21 forfattere

 1. Denne leste jeg også, men har ikke blogget om den (enda…) Likte mange av novellene veldig godt- og det er absolutt ei bok man kommer i julestemning av! Det gjelder til og med meg som absolutt ikke er et «julemenneske»!
  Ønsker deg et knakande godt nyttår, Beathe!

  Liker

 2. Åh, denne høres koselig ut. Jeg leste en novellesamling av Levi Henriksen ett (eller var det to?) år for en stund siden, og de huskes også som veldig fine og stemningsfulle.
  Ønsker deg et godt nytt bokår, Beathe, håper det byr på sterke, gode, minnerike, spennende, vakkertriste og oppslukende leseopplevelser. 🙂

  Liker

 3. Tusen takk for det,Tone og i like måte:-) Novellesamlingen var koselig den, kom i julestemning. Levi Henriksen har jeg lyst til å lese noe av, kanskje det blir muligheter for det nå i 2014?

  Liker

Kommentarer er stengt.