Boken på vent: Døtre av Norge

Hver Tirsdag kommer jeg til å poste et innlegg her på bloggen min hvor jeg skal skrive om en bok jeg har veldig lyst til å lese, det kan være en bok som det har vært meningen å lese en stund eller det kan være en bok jeg nettopp har oppdaget. Det kan være også en bok som ble kjøpt for mange år siden og har ligget å samlet støv i hyllene eller det kan være en bok som ble kjøpt i forrige uke. Du må gjerne være med om du har en bok på vent du også.

Boken jeg har på vent i dag heter Døtre av Norge og er forfatteren sin debutant bok. Den handler om en norsk kvinneslekt og tar for seg alt fra stemmerettskamp til den moderne tidsklemme.Fra bokens bakside:

Margrete Tangnes blir født ei dramatisk natt i ei fattigslig stue på Sunnmøre i 1905. Allerede som jentunge må hun flykte til Kristiania. Hun kjemper hardt for å få leve det livet hun ønsker, livet hun føler hun er eslet til med sine varme hender og varme hjerte. Med tiden blir hun ei respektert bondekone og sanitetssøster. I 2009 forteller datteren, biologiprofessoren Marie, historien om Margrete til sin datter Merete – som lever et liv i den moderne tidsklemma. Vi blir også kjent med Margretes mor og tante. Sistnevnte var blant dem som stod i bresjen for å få vedtatt kvinnelig stemmerett i 1913. Men kanskje begynte historien om denne spesielle kvinneslekten lenge før det.


Her forteller forfatteren om litt av grunnen for at hun valgte å skrive denne boken og hvorfor det var viktig for henne at den ble utgitt akkurat i år.

«Jeg har i mange år filosofert over hvor forskjellige norske kvinner har levd de siste generasjonene – mine oldemødre, bestemødre, min mor, meg selv og min datter – som følge av kvinnefrigjøringen – men også som følge av bedre økonomi og teknologiske nyvinninger. Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en historie om ei norsk kvinneslekt.
100 års jubileet for kvinnelig stemmerett inspirerte meg til å gjøre alvor av det – og jeg synes det var riktig å få gitt ut boka dette året.
Mens jeg har drevet research på kvinnehistorie har det for alvor gått opp for meg hvor sterk foreningskulturen og samholdet blant kvinner har vært siden slutten av 1800-tallet og hvor avgjørende det har vært for de rettigheter kvinner har fått på løpende bånd de siste 100 år. Samtidig er jeg oppvokst i Orkdal, hvor spesielt Sanitetsforeningen har vært sterk i alle år. Romanfiguren Margrete måtte derfor bli sanitetssøster.”Jeg ser frem til å lese denne og satser på å få lest den i løpet av august.
document.write(»); Kom og bli med på denne utfordringen du også, og her ser du hvordan du blir med

 • Lag et innlegg om boken på bloggen din, har du ikke blogg så fortell gjerne om boken i kommentarfeltet under her.
 • Link til mitt innlegg  

Inspirasjon til denne spalten har jeg funnet på den engelske bloggen Books for Company12 kommentarer om “Boken på vent: Døtre av Norge

 1. Dette virker som en utrolig spennende bok, Beathe.:) Det e itjå som kjem tå sæ sjøl, og formødrene har virkelig kjempet for det unge kvinner i dag tar som en selvfølge! Ha en fin tirsdag!

  Liker

 2. Denne gleder jeg meg til å høre mer om, virker som en interessant bok å lese:) Idag skal jeg sitte i sola å kose meg,men det jeg gleder meg mest til er å starte opp med boken Politi av Jo Nesbø. Kos deg masse du også:)

  Liker

 3. Dette er en bok vi må lese i stemmerettsåret. Jeg har hatt noen små markeringer med både bøker og teater, og ser ut som jeg får mitt første møte med Amalie Skram selskapet nå i august. Tusen takk for flott tips, som virkelig er aktuelt nå 🙂 Ha en strålende sommer-tirsdag!

  Liker

 4. Høres ut som du har en fin dag foran deg, jeg har en grusom hodepine tredje dagen på rad så jeg får se hvor mye jeg får gjort, tror ikke det blir mye lesing på meg:( Men får satse på at det forsvinner utover dagen! Kos deg i solen:)

  Liker

Kommentarer er stengt.