Bokanmeldelse

Bokanmeldelse : Naken i Hijab av Gunn Marit Nisja

Forlag: Juritzen
Tittel:Naken i Hijab
Forfatter:Gunn Marit Nisja
Sideantall:299
Format:Pocket
Utgitt:2011
Utfordring:100 bøker på 1 år

Kilde:Mottatt i gave av forfatteren

Litt om forfatteren

 
 Forfatteren er født i 1978 og kommer fra Gjøra i Sunndal kommune. Hun er utdannet kokk og lærer. Hun er idag  avdelingsleder for kunstutstillingne ved Blaafarveverket. Hun har tidligere gitt ut en rekke diktsamlinger. Hun har selv bodd i Egypt i flere år.
«Naken i Hijab» er hennes første roman, nå til høsten kommer den andre romanen hennes «Porselenspiken».
Forfatteren er forøvrig å finne på facebook og her på denne bloggen.
EN VOND OG VAKKER ROMAN OM KJÆRLIGHET

Dette er historien om Live og venninnen Maren som reiser på en etterlengtet ferie til eksotiske Egypt. Der møter de ganske snart den unge og meget vakre Kareem som ivrig viser dem rundt. Live ble ganske fort oppslukt i denne vakre gutten som virket så omgjengelig og varm, men han har kun øyne for venninnen hennes Maren. Live er vant med at menn kun har øyne for den vakre venninnen men når Maren gir utrykkelig beskjed om at hun ikke er det minste interessert i kareem og han sitter såret tilbake får han øynene opp for at det var Live han ville ha. Det oppstod en overveldende romanse mellom de to og de avtalte at han skulle komme til Norge på besøk.

De gode tankene jeg hadde om ei stråhytte med utsikt over Nilen,fikk ytterligere gull og glitter på. Jo oftere jeg drømte meg tilbake, jo vakrere ble det. I min romantiske rus tenkte jeg meg at han var min sjelevenn, den ene jeg hadde ventet på å møte.

Men Kareem kom seg ikke til Norge pga foreldrene var syke og han måtte skaffe penger til familien sin så det ble avtalt at Live skulle snart komme ned igjen til han, og hun var ikke før kommet ned før det ble snakket om en kontrakt de måtte ha for å kunne være sammen i det offentlige rom, kontrakten var en ekteskapskontrakt. Han kunne egentlig ikke være i det samme rommet som henne alene de to uten å ha en slik kontrakt, han kunne risikere bøter om det ble oppdaget av «turist-politiet». Live gikk med på dette og snart var de mann og kone. Etterhvert ble kareems vel skiftende humør mer og mer fremtredende og hele tiden fant Live unnskyldninger for han. Samtidig prøvde hun etter beste evne og leve etter de regler som fantes der nede, noe som skulle vise seg ikke alltid var like enkelt. De seks ukene hun skulle være der føk fort  avgårde og snart var hun på vei til Norge igjen, denne gangen kun for å søke om permisjon fra jobben og ordne med leieboere til leiligheten sin, for det ble bestemt at hun skulle bo ett år nede i Egypt før de vendte nesen oppover mot Norge for å bli boende der.

Jeg følte at jeg prøvde å dekke til et verkende sår med litt for lite bandasje, trukket mellom to utgaver av meg selv: den moderne jenta som ville være uavhengig og den egyptiske, nygifte kvinnen som trengte familien og tryggheten.

Kareem ble mer og mer forandret for hver dag som gikk,og humøret hans kunne endre seg på sekunder.Han var ute hver eneste kveld og drakk seg snydens full. Det ble ganske snart forlangt at Live ikke kunne gå med sine vanlige klær men måtte ikle seg drakter som kvinnene i Egypt bar på og hun måtte bruke Hijab.
Selv om man vet at det er veldige kulturforskjeller mellom Egypt og Norge så viste også historien at ikke alle Egyptiske menn behandlet sine kvinner så ille som kareem gjorde. Jeg tenker at det er sikkert like mange ulike menn i Egypt som det er her i Norge og psykopater finnes alle steder, ikke sant?
Når Live etterhvert får en datter forstår hun at hun ikke kan ble værende i Egypt både for hennes egen og  datterens sikkerhet.

Som vi kan lese av denne romanen så er det mange unge Egyptiske menn som er med middelaldrende kvinner for pengenes skyld og det kan godt være at det er slik. At i noen land kan menn ha flere koner er vel noe alle har hørt om så jeg kjøper alt det forfatteren forteller i boken sin, jeg sluker det rått! Jeg syntes at forfatteren formidler veldig bra og det er veldig troverdig det hun forteller. For meg kunne denne historien vært helt sann. Live fremstår som litt naiv og jeg irritererte meg litt på henne av og til mens jeg leste og sa høyt: «Skjerp deg,jente. Dette kan ikke gå bra. Reis med din far hjem igjen!», for hun gikk fra å være en selvstendig ung, norsk kvinne til å bli en underdanig, Egyptisk kone på veldig kort tid. Men hvem er jeg til å dømme, det kan ikke være enkelt å være i klørne på en gal mann heller og attpåtil skal tilegne seg nye regler og levesett alene i et fremmed land.

Dette er en vond men samtidig vakker bok, hvor jeg tok meg i å stoppe opp underveis for å prøve å kjenne de samme duftene som Live gjorde, de ukjente krydderne og den uvanlige matlukten. Jeg ble veldig nysgjerrig på Egypt og på innbyggerne deres sitt levesett. Denne boken tok meg med storm, jeg ble hektet fra første stund. Tusen takk til Gunn Marit Nisja for at du har skrevet denne boken slik at jeg og mange andre kunne få denne leseopplevelsen! Løp og kjøp den, lån den av venninnen din eller på biblioteket!

Terningkast

11 tanker om “Bokanmeldelse : Naken i Hijab av Gunn Marit Nisja”

  1. Tusen takk for en utrolig hyggelig omtale av «Naken i hijab». Utrolig å tenke på at førsteopplaget pocket ble utsolgt på null komma svisj. Nå er 3000 nye i trykken. Etter «porselenspiken» planlegger jeg en trilogi som også har handling fra Egypt. Et stort prosjekt, men med slike flotte tilbakemeldinger som dette, får jeg pågangsmot til å fortsette.

    Liker

  2. Bare hyggelig,Gunn Marit:-) Veldig bra dette du forteller nå,jeg kjenner at jeg gleder meg veldig. I mellomtiden skal jeg få lest «porselenspiken» når den kommer ut. Lykke til med andre opplag av «Naken i Hijab» som kommer til å selge som varmt hvetebrød, det er jeg sikker på. Lykke til med arbeidet ditt fremover og en riktig god helg til deg:-)

    Liker

Kommentarer er stengt.