Bokanmeldelse – Sommeren uten menn av Siri Hustvedt

Forlag:Aschehoug
Orginal tittel:The summer without Men
Norsk tittel:Sommeren uten menn
Forfatter:Siri hustvedt
Utgitt:2011
Sideantall:204
Format: Innbundet
Utfordring: 100 bøker på 1 år
Kilde: Fått i gave av Silje

Litt om forfatteren

Siri Hustvedt ( født i 1955 ) har norskættede foreldre og vokste opp i Northfield i Minnesota. Hun er bosatt i Brooklyn, New York sammen med sin mann, forfatteren Paul Auster.
Hustvedt tok artium ved Katedralskolen i Bergen og har doktorgraden i litteratur ved Columbia University, New York.
Alle hennes fire tidligere romaner er utgitt på norsk:

  • Med bind for øynenen ( 1992 )
  • Lily Dals fortryllelse ( 1997 )
  • Det jeg elsket ( 2002 )
  • Når du ser meg ( 2008 )

Litt om boken
 Mia og Boris har vært gift i 30 år. En dag finner Boris ut at han trenger en pause. Pausen viser seg å være fransk, ung og yppig. Det er duket for et sammenbrudd for den forsmådde Mia.
Mia legges inn på psykiatrisk avdeling for en kortere periode. Deretter forlater hun hjemmet i Brooklyn, New York for å tilbringe sommeren hos moren i Bonden, småbyen hun kommer fra, et sted i Midtvesten.
 Dette er en bittersøt feelgood-roman om vennskap, kjærlighet, identitet og de mysteriene som skiller menn og kvinner fra hverandre, og som bringer dem sammen – mysterier som har opptatt mennesker til alle tider.

Å tilgi er én ting, å glemme er noe annet. Jeg kunne ikke fremkalle hukommelsestap.

 Min mening om boken

Jeg ble kjempeglad når jeg fikk melding fra Silje hvor hun spurte om jeg ville ha denne boken, for dette var en forfatter om jeg ikke hadde lest noe av før og som jeg var nysgjerrig på.Tusen takk igjen søte Silje.

Denne boken tar opp et velkjent tema som middelaldrene kvinne blir forlatt av sin mann til fordel for en yngre kvinne, hvor førstnevnte sitter knust tilbake og må finne veien tilbake til et lykkelig liv.
Mia ble innlagt etter  et sammenbrudd. Senere reiser hun til Bonden, byen hvor hun er født og oppvokst.  Der leier hun et hus, underviser en gjeng utspekulerte og djevelske tenåringsjenter i poesi. Hun besøker ofte moren sin på gamlehjemmet og blir snart godt kjent med venninnegjengen hennes, særlig en som heter Abigail som har laget noen mildt sagt utradisjonelle broderier som hun viser Mia.

 Med ett var jeg fylt av sorg for hele menneskeheten, som om jeg plutselig var blitt løftet over jorden og som en allvitende forteller i en attenhundretallsroman så ned på tablået av lastefulle mennesker og ønsket at det kunne vært annerledes, ikke fullstendig annerledes, bare annerledes nok til å spare noen av oss for litt smerte her og der.

 I nabohuset bor en ung kvinne med to små barn og en voldelig samboer og snart utvikler Mia og Lola som damen heter et godt vennskap. Alt dette skal Mia forholde seg til samtidig som hun skal pleie sårene etter Boris sitt svik og ikke minst savnet etter datteren Daisy, og finne veien til et lykkelig liv.

Dette er en bok vennskap og kjærlighet og den gir et skjevt blikk på den såkalte kjønnskampen. Jeg likte boken og historien er bra, dessverre ble det noen ganger veldig overanalyserene og svulstig som trekker litt ned. Dette er en helt ok bok å bruke noen ettermiddagstimer på.

TERNINGKAST

4 kommentarer om “Bokanmeldelse – Sommeren uten menn av Siri Hustvedt

  1. Som jeg skrev i en kommentar et annet sted: Jeg tror menn har bedre utbytte av å lese denne boken enn det kvinner har. Det handler om å forstå litt mer…

    Liker

  2. Jeg gikk løs på boken hennes av nysgjerrighet fordi jeg leser og liker «gubben» hennes, Paul Auster. Jeg syns hun skriver veldig godt, men ble rett og slett sliten et stykke uti handlingen og gadd ikke lese den ferdig….. Ellen!

    Liker

Det er stengt for kommentarer.