Bokanmeldelse

Bokanmeldelse – Da jeg døde av Ane V. Håbjørg

Forlag: Pax
Tittel:Da jeg døde – Kampen for et nytt liv
Forfatter: Ane V Håbjørg
Utgitt:2012
Format:Innbundet
Sideantall:184
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Leseeksemplar 

   Litt om forfatteren

Ane V Håbjørg er født i 1966, er utdannet journalist,og har jobbet som kommentator og forlagsredaktør i det som nå heter Cappelen Damm. Hun er gift og har to barn.

Litt om boken

Sommeren 2009 rammes Ane V. Håbjørg av hjerneblødning. Tobarnsmoren og arbeidsjernet hadde til da fått til alt hun prøvde på, hun hadde hatt pågangsmot og kapasitet til å møte alle de slag livet kunne gi – til livet ga henne slag. Nå, snart tre år etter, strever hun fortsatt med de enkleste praktiske oppgaver. Dette er hennes fortelling om sorgen over å ha mistet den hun var, om kampen for å komme tilbake, og om familien som har holdt sammen og holdt henne oppe – og som endelig begynner å frykte strengheten hennes igjen.

Det er ganske så nøyaktig 16 måneder siden noe gjorde en Ctrl – Alt – Del på meg. Fremdeles er jeg ikke ferdig rekonfigurert. Snakk om omstart.

Min mening om boken

Da forlaget sendte ut informasjon om denne boken, svarte jeg tilbake at dette kunne være en interessant og ikke minst sterk bok å lese. Noen dager senere lå boken i postkassen min og jeg var ikke sein med å plukke den opp.
Da jeg døde er historien om Ane som fikk hjerneblødning som 43 åring.Kvinnen som tidligere hadde mange jern i ilden ble forvandlet til en som trengte hjelp til det aller meste. I boken forteller hun om sine tanker og erfaringer som slagpasient i Norge, om hennes vei til et friskere liv.

Egentlig er slaget i seg selv uinteressant. Den første tiden etter en skade er dramatisk for alle. Det er ofte et spørsmål om liv og død. I USA er du «stroke survivor»- en som er sterk og heldig, en overlever. I Norge blir du «rammet» av slag eller ulykke- du har uflaks og blir syk, en pasient.Det er forskjellen mellom en forvandling og en skjebne.

Til tross for at Ane skriver om en dramatisk hendelse i sitt liv som endret både hennes og familiens hverdag totalt så skriver hun dette sårt, poetisk og med en god porsjon humor.

 Det er brukt mange vakre kunstverk  i denne boken og alle er laget av billedkunstneren Sidsel Paaske som døde av hjerneslag i 1980, kun 43 år gammel. Sidsel Paaske er også moren til Carl Størmer som forfatteren av denne boken er gift med.

Boken anbefales!

6 tanker om “Bokanmeldelse – Da jeg døde av Ane V. Håbjørg”

 1. Denne boken kunne jeg godt tenke meg å lese!
  Det er så enkelt la livet gå på autopilot uten å tenke over at plutselig kan alt bli snudd på hodet, vi vet ikke hva morgendagen bringer. En historie som dette kan være en god tankevekker.

  Liker

 2. Den var veldig bra og det er en tankevekker for som du sier så vet vi ikke hva morgendagen bringer.Hun skriver veldig fint og med humor, som jeg tror er viktig i en sånn situasjon.

  Liker

 3. Jeg snakket med min mor i dag, og selv om det ikke er lenge siden, er det en stund siden våre hyggelige turer i skogen og hun påstod at jeg ikke prioriterte henne lengre. En kan aldri vite hva som skjer og hvor lenge en har hverandre, sa hun…
  Nå er jeg glad vi skal ut på tur i morgen 🙂

  Liker

 4. Ja,det er viktig å ta seg tid til nær familie selv om det ikke alltid er like lett å få gjort det i hverdagen for den er travel for alle og derfor er det litt viktig med slike påminnelser som dette, at ting plutselig kan endre seg. Kos dere på tur i morgen:-)

  Liker

Kommentarer er stengt.