Bokanmeldelse

Bokanmeldelse – Jeg lever,pappa av Siri Marie Seim Sønstelie & Erik H. Sønstelie

Forlag:Schibsted
Tittel:Jeg lever,pappa/22.Juli- dagen som forandret oss.
Forfatter: Siri Marie Seim Sønstelie & Erik H.Sønstelie
Sideantall:412
Utgitt: 2011
Utfordring: 100 bøker på 1 år
Sjanger: Dokumentar
Kilde: Mottatt fra forlaget

Litt om forfatterne

Siri Marie Seim Sønstelie (født i 1991 ) har studert menneskerettigheter ved Gateway College i new York og studerer nå politikk og menneskerettigheter ved University of Ezzex i England.
Hun har vært aktiv som både spiller og dommer i fotball og håndball,og i 2010 ble hun sekretær i Skedsmo AUF.
Hun deltok på sin første sommerleir på Utøya 22.Juli 2011.
Jeg lever, pappa  er hennes første bok!

Erik H. Sønstelie ( Født i 1962 ) har studert statsvitenskap ved universitetet i Oslo. Han har vært  journalist i Nationen, Forsvarets Forum, Osloavisen og VG, vaktsjef i VG og nyhetssjef i Svenske Dagbladet. Han er nå prosjektleder i Schibsted ASA.
Han har tidligere vunneet VG-pris og SKUP-diplom.
Erik bor på Skedsmokorset, har kone og to barn.
Han har tidligere gitt ut en banrebok om lokalidretten i Akershus.

Litt om boken
  Siri Marie var på sin første AUF-leir på Utøya i juli 2011. Hun ble skutt mot – men overlevde. På land satt pappa Erik og forsøkte å sortere tanker, frykt, pårørende, presse og inntrykk. Sammen vil de to nå fortelle sin historie.
Jeg lever, pappa er en dokumentarisk fortelling om hva som skjedde under terrorangrepene mot Oslo og Utøya 22. juli 2011.
Boken skildrer den unike historien til akkurat Siri og Erik, men den gir også et større bilde av terrorhandlingene som forandret Norge. Gjennom ulike kilder følger vi gjerningsmannens siste forberedelser og gjennomføringen av det verste angrepet på det norske samfunnet i fredstid. Styrken i fortellingen er imidlertid relasjonen mellom far og datter.

Min mening om boken

Denne boken har jeg lest på en stund, har hatt den som en pausebok, rett og slett fordi dette er sterk kost. Her om dagen bestemte jeg meg for å lese den ferdig. Det er en sterk og velskrevet dokumentar som er delt inn i to deler. Den første delen tar for seg både Siris og faren Erik`s opplevelser da det fatale skjedde den 22.Juli i fjor. Her skriver de hver sin beretning fra bomben gikk av i regjeringskvartalet og senere da Anders Behring Breivik regel rett slaktet ned ungdommer på Utøya.
Erik forteller om mange timer der han ikke helt skjønte hvor alvorlig dette var og senere da alvoret gikk opp for han og han ikke ante om datteren hans var en av dem som hadde blitt truffet av ABB`s kuler. Siri forteller en meget sterk historie om sine opplevelser når ABB startet sin massakre på Utøya. De forteller også om dagene, ukene og månedene som har gått etter den skjebnesvangre Fredagen.  Denne boken tar også for seg det sterke båndet det er mellom Siri og faren.Tårene har trillet og det har gått kaldt nedover ryggen på meg mens jeg har lest.

Et sitat fra talen til Eskil Pedersen i dagene etter:
 Han tok noen av de vakreste rosene våre. Men han kan ikke stanse våren.

Del to består av intervjuer som Erik har gjort med en politimann og en av eierne på Utvika camping, ikke minst var det er meget sterkt møte med et foreldrepar som ikke fikk  eldste sønnen sin hjem igjen. Boken inneholder også mange bilder fra den dagen og dagene etterpå.
 Et sitat fra side 405 fra et kinesisk ordtak:
» Du kan ikke hindre sorgens fugler i å fly over ditt hode, men du kan hindre dem i å bygge rede i ditt hår.»

På slutten av boken forteller Siri at det er vært terapi i å skrive denne boken, og hun forteller om hvordan hun har det nå i ettertid. Dette er en meget sterk dokumentar som jeg anbefaler dere å lese. Det er sterk kost og lese om hvordan de ungdommene hadde det der ute mens ABB utførte sine henrettelser, og det er sterkt å lese hvordan de har det nå i ettertid. Hvor man er redd for den minste lille lyd og uventede bevegelse. Det er en viktig bok å lese.

13 tanker om “Bokanmeldelse – Jeg lever,pappa av Siri Marie Seim Sønstelie & Erik H. Sønstelie”

 1. Takk for fin omtale!
  Jeg selv er to-delt i ønsket om å lese denne boka. Jeg forstår det har vært en terapi i å skrive den for Siri Marie, men min måte å håndtere ABB på er å ikke gi ham noe som helst oppmerksomhet nå i ettertid. For meg er han for lenge siden død og begravet. Jeg føler, at dersom jeg leser boka så vil hendelsen skremme meg enda mer. Og da har HAN vunnet, om du forstår.
  Den andre delen av meg ønsker å lese boka fordi, som du sier, det er en viktig bok å lese. Der er jeg helt enig. Jeg er ennå i vurderingsmodus 🙂

  Liker

 2. Jeg skjønner hva du sier og på en måte forstår jeg deg. For meg ble det viktig å lese bøker som er skrevet av de overlevende for å få et lite innblikk i hva de faktisk gikk gjennom den fatale dagen. Jeg har heller ikke noe som helst ønske om å vie han oppmerksomhet på noe som helst måte for det fortjener han ikke og det er heller ikke den riktig veien å gå mener jeg.Jeg har valgt å lese bøkene for de som var der sin skyld,for å prøve å forstå hva de gikk gjennom og om hvordan de prøver å komme tilbake til hverdagen igjen. Dette er andre boken jeg leser som har med 22.Juli å gjøre,det er sterk kost,det er det ikke til å komme bort i fra.

  Liker

 3. Tusen takk for det Isabella:-)Jeg måtte endre litt, jeg vurderer å betale for å få stæsjet opp bloggen litt, men det svir litt i lommeboken enda, etter å ha bestilt hotell og billetter til justin Bieber konserten;-) Når det gjelder boken så anbefaler jeg de som orker og har lyst til å lese om å lese disse bøkene.

  Liker

Kommentarer er stengt.