Bokanmeldelse – Gjesterommet av Helen Garner

Forlag: Pax
Orginal tittel:The Spare room
Norsk tittel:Gjesterommet
Forfatter: Helen Garner
Oversatt på norsk av:Kristina Solum,MNO
Sideantall:175
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år

Kilde:Anmeldereksemplar

Kort om forfatteren:

Helen Garner er en Australsk forfatter fra Australia, født i 1942 i Geelong,Victoria. I tillegg til å jobbe som forfatter har hun også jobbet som journalist. Hun har skrevet både noveller og manus.
Andre romaner forfatteren har skrevet:
– Monkey grip
– The Children`s Bach
– Cosmo Cosmolino
 Gjesterommet er den første av bøkene hennes som blir utgitt på norsk.

Kort om boken:

Med stor omsorg gjør Helen klart gjesterommet for sin gamle venninne Nicola. Nicola kommer på besøk i tre uker for å følge en behandling hun tror skal kurere henne for kreften hun lenge har kjempet mot. Fra det øyeblikket Nicola vakler av flyet, avmagret og hes men likevel fortsatt slående, går Helen inn i rollen som sykesøster, sjelesørger, skytsengel og dommer.

Min mening om boken:

Det første jeg gjorde på Gjesterommet var å snu sengen så den ble stående langs en nord-øst-akse. Er det ikke da den som sover ligger på linje med jordens positive energistrøm, eller noe slikt? Hun ville nok tenke i slike baner. Jeg redde pent opp med nyvasket sengetøy, det lyserosa,siden hun hadde en velutviklet fargesans og rosa er kledelig til all hud, til og med  når den begynner å gulne.

Slik begynner denne sterke boken om Helen som får besøk av sin venninne Nicola som er svært syk av kreft. Hun har kommet fra Sydney til Melbourne for å være hos Helen i 3 uker mens hun skal til alternativ behandling på Theodore-instituttet hvor hun skal få en C-vitamin kur,kopping og ozonsauna behandling.
Etter som dagene går blir det klart for Helen av venninnen blir bare verre og verre, og hun blir skeptisk til hele opplegget ved dette instituttet, men prøver så godt hun kan å være positivt innstilt for Nicola sin del.Helen går fra å være venninne til å bli heltids sykepleier på få dager og Helen er en tålmodig omsorgsperson for Nicola.

Døden lar seg ikke fornekte. Å forsøke er hovmodig. Den fyller sjelen med galskap. Den får det gode til å lekke ut. Den sprøyter gift inn i vennskapet og gjør kjærligheten til et narrespill.

 Etter som Nicola lever i et stadig verre smertehelvete, klarer Helen til slutt å få henne til en lege som kan gi henne morfin mot all smerten.

Boken tar for seg alternativ behandling VS skolemedisin, og det er lett å forstå de som er i en slik situasjon som Nicola  at de velger en alternativ behandling  når annen medisin ikke lenger fungerer.


Her er det  masse varme og humor, fortvilelse og redsel, dette  er en bok om vennskap på godt og vondt og man kom veldig nært disse to venninnene. En bok til ettertanke! Les den gjerne du også.

Terningkast

4 kommentarer om “Bokanmeldelse – Gjesterommet av Helen Garner

  1. Boken var veldig bra, og selv om det er et alvorlig tema som blir presentert så var ikke boken «trist», den var lun og vakker. Ha en god helg og en klem til deg fra meg.

    Liker

Kommentarer er stengt.